Litvinenco reacționează la decizia instanței de a anula decretul Maiei Sandu ce-l viza pe Clima: „Acrobații juridice înainte de Revelion”

„Evident, se mai încearcă diverse acrobații juridice, inclusiv înainte de Revelion, când lumea este ocupată cu alte lucruri”. Afirmația a fost făcută de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, după ce judecătorii de la Rîșcani au decis anularea decretului președintei Maia Sandu prin care l-a demis pe Vladislav Clima de la șefia Curții de Apel Chișinău.

Foto: colaj
„Clanurile mafiote din domeniul justiției se fac a nu înţelege un lucru elementar: timpul lor a expirat, iar modul în care banul şi traficul de influenţă făceau dreptate a trecut.

Lucrurile sunt ireversibile. Evident, se mai încearcă diverse acrobații juridice, inclusiv înainte de Revelion, când lumea este ocupată cu alte lucruri. Dar totul va fi în zadar, fiindcă cetățenii Republicii Moldova vor eliminarea clanurilor corupte şi un sistem de justiție unde în prim-plan este pus interesul public. Iar noi vom îndeplini ceea ce am promis oamenilor.

Pentru că aşa este corect”, a scris Litvinenco, pe Facebook.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, au decis anularea decretului emis de Maia Sandu prin care magistratul Vladislav Clima a fost scos din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

La sfârșitul lunii iulie 2020, CSM l-a desemnat pe magistratul Vladislav Clima câștigător al concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Președinta Maia Sandu a anulat decretul prezidențial din toamna anului 2020 prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, profesori titulari de drept, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță și Elena Belei au calificat declarațiile, cuprinse în partea de motivare a Decretului președintei Maia Sandu privind revocarea decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, ca fiind eronate și total lipsite de substrat factologic.

Mai mulți juriști din Republica Moldova au criticat decizia Maiei Sandu, afirmând că decretul emis în 2020 este un fapt consumat și nu poate fi revizuit. Avocatul Gheorghe Malic susține „că o persoana poate fi destituită dintr-o anumită funcție, oricare ar fi ea, prin emiterea unui nou act de eliberare și nu prin anularea actului juridic de desemnare a acesteia”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a menționat, despre părerile juriștilor, că sunt doar „un punct de vedere”.

Vladislav Clima este judecător din 2006. Acesta a activat la Judecătoria Ciocana, ulterior fiind numit judecător la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul a făcut parte din completul de judecată care a anulat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, apoi a validat, peste un an, scrutinul, după ce o decizie de judecată, care a stat la baza anulării scrutinului electoral, a fost declarată nulă.


Pub