Nevoile, problemele și bucuriile diasporei sunt la fel ca ale oricărui moldovean

Un sfert din cetățenii Republicii Moldova se aflau peste hotare în 2021. Nu cunosc pe nimeni care să nu aibă membri ai familiei extinse și prieteni peste hotare. Migrația e parte din viața fiecăruia, iar această rubrică m-a învățat că termenul de diaspora e mult mai complex decât credeam. Deși suntem în țări diferite, plecați pentru perioade diferite, nevoile, grijile și bucuriile celor din diasporă sunt la fel de diferite și de aceleași ca și pentru cei din Moldova. 

1. Cu toții ne dorim un loc de muncă decent, cu salariu decent, însă nu toți au acces la astfel de locuri

Conform statisticilor oficiale, în 2021, 7,1% dintre salariații din Moldova aveau un loc de muncă informal, iar 6,9% din salariați au primit salariu „în plic”. Doar în Italia, de exemplu, conform statisticilor din 2019, se aflau 118.516 moldoveni, deși numărul neoficial este estimat la circa 350.000 – deci mai mult dintre jumătate dintre moldovenii de acolo muncesc ilegal. Problemele unui muncitor ilegal în construcții în Londra sunt mult mai asemănătoare cu cele ale unui muncitor ilegal în construcții în Moldova decât cu problemele unui moldovean din Londra angajat legal. 

2. Majoritatea moldovenilor au trimis sau au primit pachete de peste hotare

„Brânză. Murături. Carne de casă. Bomboane. Vin” – această listă ne este atât de familiară. Iar cozonacul italian, de exemplu, a început să fie fabricat și în Moldova (deja avem și mozzarella, și un fel de parmezan). De fiecare dată când revin la Chișinău, sunt surprinsă de numărul tot mai mare de publicitate pentru firmele de transport internațional de pasageri și colete. S-au integrat în peisajul urban la fel de mult ca reclamele la firmele de taxi. Fac parte din oraș și din viața noastră cotidiană.

3. Ne formăm bula noastră oriunde mergem

Când zic că mi-e dor de casă, mă refer la oamenii din Moldova, de oamenii din bula mea. Am discutat cu moldoveni pentru care comunitatea e formată mai degrabă din localnicii cu care au interese comune. Iar cei care țin legături strânse cu moldovenii, o fac tot în baza intereselor comune sau pentru că au emigrat împreună cu familia, prietenii, cumătrii și nașii. 

4. Reinventăm relațiile, oriunde ne-am afla

Când documentam un articol despre diasporă și relațiile la distanță, mi-am dat seama că, de fapt, avem de descoperit cu toții la fel de multe despre ce fel de relație funcționează pentru noi. Cu toții avem parte și de presiune socială să ne căsătorim și să avem copii, dar și de modele de altfel de alegeri relaționale în jurul nostru. Poate că e momentul ca, indiferent dacă locuim în Moldova sau nu, să schimbăm felul în care vorbim despre relații și, mai ales, să respectăm alegerile fiecăruia. Iar întrebările „când te căsătorești, când faci copii, etc.” să ni le adresăm nouă înșine, nu celor din jur. 

5. Mâncarea ne unește

Încă nu am cunoscut moldovean, din țară sau din diasporă, care să nu asocieze Moldova și casa cu mâncarea tradițională. Dovadă sunt și serviciile de catering moldovenesc din mai multe orașe europene sau întrebările „unde găsesc frunze de vie pentru sarmale” de pe grupurile de pe rețelele de socializare.

6. Decizia de a emigra sau a rămâne în Moldova e de puține ori definitivă

Cunosc puțini oameni din Moldova care nu iau în calcul emigrarea la un moment dat. În același timp, cunosc oameni care petrec o bună parte din timp muncind peste hotare, dar își consideră Moldova reședința de bază. Potrivit unui studiu din 2021 realizat printre moldovenii din diasporă, 66% din respondenți s-ar întoarce în Moldova cu câteva condiții: oportunități de angajare/investiții decente pentru un salariu minim variind în jurul la 1200 euro, o guvernare puternică și un stat de drept, o societate mai echitabilă.

În loc de concluzii

Problemele diasporei trebuie abordate la fel de specific ca și problemele locuitorilor Moldovei. Iar ce înseamnă a fi moldovean din diaspora e la fel de complex, personal și discutabil ca și ce înseamnă a fi moldovean. Da, căutăm și avem lucruri care ne unesc, iar în conceptul nostru de identitate se regăsesc lucruri care ni se par indiscutabile. Cumva e și firesc, Republica Moldova e o țară tânără, care încă își caută identitatea. Totuși, dacă reușim să nu mai transformăm opiniile în adevăruri de neclintit și să acceptăm că „cele sfinte” și „indiscutabile” pot fi diferite pentru fiecare dintre noi… 

Imgaine reprezentativă: facebook.com/diasporamoldovaconnect

Se încadrează în definiția de „diasporă”, deși nu se identifică astfel. Are familia în două țări și prieteni în toată lumea și a venit la Moldova.org să schimbe retorica despre moldovenii migranți.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.