(foto) Cum e să-ți faci transplant de păr în Moldova. Încă o istorie de la reporterul #diez Liubomir Guțu

BeFunky-collage
Foto: fotocolaj:diez.md

„Tătuca, vreau să arăt ca tine!”, îi ziceam când eram mic referindu-mă la chelia lui. Pe atunci, lookul lui îmi părea perfect, dar nu realizam că uneori dorințele se materializează și că mă așteaptă același lucru peste vreo 20 de ani. Am observat că părul mă lasă cu vreo doi ani în urmă, deși apropiații îmi spuneau de mai mulți ani că „ești mai rar în păr”. Eu nu atrăgeam atenția la asta. Ultima picătură a fost în luna decembrie 2020, când mi-am zis că așa nu se mai poate (să rămân cu fruntea nudă) și că trebuie să-mi fac transplant de păr. În acest articol, o să vă povestesc cum decurge acest proces și o să vă arăt rezultatul final.

În anul 2021, am pus la mare încercare medicina moldovenească. Luna trecută, am povestit cum mi-am făcut transplant de cristalin la noi în Moldova, iar acum a venit rândul să povestesc despre o altă intervenție – transplant de păr. La fel, este important să precizez de la început că acest articol nu este plătit, procedura am achitat-o din banii proprii, nu am niciun barter cu clinica și toate impresiile și comentariile despre această intervenție nu sunt influențate de nimeni.

Noi, băieții și bărbații, suntem expuși mai mult la căderea părului decât femeile, asta e din cauza testosteronului care afectează nemilos rădăcinile părului din zona din față și de pe creștet, iar în zonele laterale ale capului și de pe ceafă părul niciodată nu cade. Iată această informație am aflat-o la consultație. Acest articol va fi megainformativ pentru băieții/bărbații care se confruntă cu căderea părului sau care deja sunt cheli. Eu credeam că această „boală” este specifică bărbaților după 40-50 de ani, dar nu e așa. Părul cade și după 20 de ani și am câțiva cunoscuți care sunt aproape cheli la ai lor 26 de ani.

De ce am decis?

A fost o decizie spontană într-o seară de decembrie când priveam un interviu cu comicul rus Ruslan Belîi. El acolo povestea cum și-a făcut transplant de păr în Turcia. Experiența lui m-a încurajat să fac și eu acest pas.

În acea seară, am făcut un search pe Google și „bătrânul atotștiutor” m-a redirecționat la o clinică privată din Chișinău care efectuează transplant de păr. Am accesat pagina și am văzut un anunț în care scria că prima consultație la medic este gratuită. Eu, în plină manifestare a fericirii, m-am programat la acel consult. Și de aici pornește întreaga istorie.

De mic copil, eram flocos, nu-mi plăceau frezele scurte, de aceea purtam foarte des părul lung și când am observat că zona din față rămâne tot mai secetoasă, am zis că nu mai vreau să arăt atât de oribil. Trebuia să aleg între mereu să mă tund scurt sau mă accept așa cum sunt. Ambele variante au eșuat. Am ales a treia variantă – transplantul.

Cum are loc etapa de pregătire pentru operație și operația propriu-zisă?

Cu o zi înainte, am dat testul la COVID-19 și încă niște analize de sânge, iar a doua zi deja eram pe scaunul de operație. Medicul mi-a „prescris” 1 500 de fire de păr. Aceasta este o cantitate mică de folicule care urmau să fie implantate, am avut noroc de faptul că zona nu a fost afectată tare mult de căderea părului.

Ulterior, intru în sala de operație unde mă așteptau doi medici turci. Anume ei au petrecut cu mine în jur de opt ore (cu mici pauze) și mi-au întors părul la locul lui. La noi în țară nu sunt specialiști care realizează astfel de intervenții, de aceea clinica colaborează cu medici din Turcia, țară lideră mondială la astfel de intervenții.

Apoi, un doctor m-a tuns zero pentru a evalua mai exact zona afectată de căderea părului și cu un marker a desenat pe cap „harta” pentru transplant.

Următoarea etapă a fost cea de însemnare a zonei de unde va extrage firele de păr (grefele*).

evamed.ru

* Grefa este materialul donator utilizat pentru transplant. Acesta poate consta din unul sau mai mulți (două-patru) foliculi. După transplant, foliculii, de regulă, se înrădăcinează bine deoarece nu sunt un material străin, iar părul care crește nu își pierde caracteristicile naturale.

A urmat unul dintre cele mai neplăcute momente din această intervenție și anume anestezia. Mi-au făcut vreo 10 injecții pe tot perimetrul capului. În imaginea de mai jos, veți vedea cum vârful capului este umflat. După asta, medicii s-au apucat să extragă grefele din zona de la ceafă și din părți. Au folosit un aparat mic asemănător unui pix care îmi scotea fir cu fir părul din acele locuri. Acest procedeu a durat câteva ore.

Așa arăta zona donatoare de unde au fost extrase 1 500 de fire de păr.

A durat o pauză și după ea s-a desfășurat a doua etapă a intervenției – implantarea grefelor în zona primitoare. Iată cam așa arătam după acele circa opt ore de stat pe scaun, de la început pe burtă, apoi pe spate.

Despre reabilitare

Reabilitarea nu a fost restrictivă. A doua zi, adică sâmbătă, deja jucăm Mafia cu prietenii, dar cu toate acestea, au existat câteva reguli de igienă și de protecție.

În primul rând, am administrat câteva feluri de pastile și îmi spălam capul de două ori pe zi cu un șampon special și cu un fel de balsam care trebuia aplicat pe zona operată și să stea câteva minute, apoi cu apă caldă să-l spăl atent. O perioadă lungă, trebuia să dorm doar pe spate și să nu port nimic pe cap.

Încă vreo trei luni, anestezia mai funcționa, iar eu nu îmi simțeam capul, aveam impresia că purtam o cască.

În decurs de patru-șase luni, nu va fi văzut vreun rezultat, pentru că firele de păr implantate vor cădea, nu și rădăcinile lor, apoi de la zero vor începe a crește în mod normal. Rezultatul final poate fi apreciat până la un an.

Cât costă?

Datorită faptului că m-am adresat la timp, adică zona afectată a fost una redusă, cheltuielile pentru această procedură au fost la fel minime – 36 000 de lei. În această sumă au intrat toate analizele preoperatorii.

După intervenție, am cumpărat medicamente și soluții de îngrijire a zonei receptoare în sumă de 700 de lei.

Sunt satisfăcut?

Mai mult da decât nu. Aș da un opt. Am fost preîntâmpinat că implantarea foliculelor are loc cu maximă precizie, dar este imposibil de păstrat distanța naturală a firelor de păr. Asta înseamnă că, deși părul crește în mod normal, se observă, dacă ai acest scop, că părul implantat se află la distanțe mai mari decât părul natural. Asta e cea mai mare obiecție pe care o am până în prezent. În rest, totul este perfect, părul este rezistent – când îl trag, nu cade, nu se rupe. Dacă mă întrebați recomand această procedură sau nu, atunci cu certitudine zic da! Nu prea cred în șampoanele care promit stimularea creșterii părului sau prevenirea căderii acestuia. Dacă îți este „prescrisă” căderea părului în mod natural, atunci niciun șampon n-o să ajute la prevenirea acestui proces.

Până și după

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente