image
Sursa foto: Jurnal.md

Regimul de la Tiraspol interzice accesul fermierilor la terenurile amplasate în raionul Dubăsari

Regimul de la Tiraspol interzice, repetat, accesul fermierilor la terenurile amplasate în raionul Dubăsari, dincolo de traseul Tiraspol-Camenca. Este vorba de aproape 6500 de hectare cu destinație agricolă. Interdicția este aplicată până pe 30 iunie 2022. Biroul pentru Politici de Reintegrare de la Chișinău afirmă că decizia este ”neîntemeiată și are o conotație politică”.

Așa-zisul minister de externe al regimului separatist de la Tiraspol a notificat, miercuri seara, despre limitarea termenului de acțiune al deciziei protocolare cu privire la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari.

Decizia a fost luată din cauza sabotării sistematice a îndeplinirii de către Moldova a obligațiilor, care îi revin în cadrul pachetului de înțelegeri ”Berlin Plus”, inclusiv refuzul de a respecta punctul 5 al Deciziei protocolare privind utilizarea terenurilor”, s menționează într-un comunicat de presă emis de Tiraspol.

Biroul pentru Politici de Reintegrare de la Chișinău atrage atenția printr-un comunicat de presă asupra faptului că Decizia protocolară menționată de Tiraspol e compusă din două elemente interdependente. Unul prevede restabilirea Mecanismului din anul 2006 și asigurarea accesului la terenurile agricole, iar cel de-al doilea presupune informarea autorităților Republicii Moldova despre anularea tuturor restricțiilor impuse anterior. Acesta din urmă este important pentru a fi examinată posibilitatea revizuirii măsurilor procesuale dispuse în privința persoanelor culpabile.

„Mecanismul de acces la terenuri a fost realizat parțial și cu intermitențe de către Tiraspol. Nu a fost soluționată problema legată de terenurile proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale din raionul Dubăsari, iar în perioada 16 martie 2020 - 30 aprilie 2021, accesul la terenuri a fost condiționat de liste preventiv coordonate și nominal aprobate de așa-numite centre de criză locale. Au fost lansate verificări amănunțite ale actelor și ale autovehiculelor cu destinație agricolă la trecerile prin posturi neautorizate de control cu solicitări de plăți nemotivate”, se menționează în comunicatul de presă emis de Biroul pentru Politici de Reintegrare.

Biroul pentru Politici de Reintegrare cere regimului de la Tiraspol să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și să excludă tacticile de impunere a condiționărilor inadmisibile.

Cinci primării din raionul Dubăsari (Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroţcaia și Pârâta) au terenuri amplasate după traseul Tiraspol-Camenca. Este vorba de aproape 6 mii 500 de hectare cu destinație agricolă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: