image
Sursa foto: jurnal.md

STUDIU: Vaccinul Johnson & Johnson are o eficienţă de 85% împotriva variantei omicron, cu mult peste cel de la Pfizer

Vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 care se administrează într-o singură doză al laboratorului farmaceutic american Johnson & Johnson şi cu un ”booster” J&J are o eficienţă de 85% împotriva cazurilor grave de covid-19 în Africa de Sud, unde varianta omicron a SARS-CoV-2 este ultradominantă, arată un studiu recent.

„Eficienţa vaccinului împotriva spitalizărilor creşte după administrarea dozei «booster»” şi atinge 85% la una-două luni după ”booster”, potrivit unui studiu publicat pe site-ul de prepublicate medRxiv.

Acest studiu, efectuat de Consiliul Sud-African de Cercetare Medicală (SAMRC), a fost realizat asupra unor memnri ai personalului medical, de la 15 noiembrie, la 20 decembrie.

Aproape o jumătate de milion de membri ai personalului din sănătate sud-african a fost vaccinată cu J&J în cadrul studiilor clinice, scrie news.ro.

Varianta omicron, care prezintă un număr exponenţial de mare de mutaţii, se află la originea aproape tuturor cazurilor noi de covid-19 în Africa de Sud, unde a fost descoperit în noiembrie.

Noua variantă este extrem de contagioasă, iar rezistenţa acesteia faţă de vaccinuri este una dintre principalele îngrijorări.

„Eficienţa vaccinului anticovid Johnson & Johnson rămâne puternică şi stabilă în timp, inclusiv împotriva unor variante aflate în circulaţie ca omicron şi delta”, a confirmat laboratorul american farmaceutic într-un comunicat, după ce a văzut studiul.

Africa de Sud, în mod oficial cea mai afectată ţară de covid-19 în Africa, înregistrează peste 3,4 milioane de cazuri şi 90.000 de morţi din cauza covid-19.

Alt studiu sud-african a arătat în decembrie că vaccinul alianţei Pfizer-BioNTech este per ansamblu mai puţin eficient împotriva omicron, însă are o eficienţă de 70% împotriva cazurilor grave.

Noutăţile partenerilor

comentarii: