10+3 oameni pe care i-am întâlnit în 2021 și care fac schimbări în comunitățile lor

„Noi scriem despre oameni, pentru oameni. Acesta este gândul cu care pornim la orice drum în activitatea noastră” – am scris asta în descrierea Moldova.org la „Despre noi”. 

La sfârșit de an, îți reamintim istoriile a 13 oameni care fac ceva important pentru comunitatea lor.

0

Arta mutată pe online. Povestea unor minți creative

Vasiluța Vasilache a înființat „Cocoșul Roșu”  un atelier de creație și o comunitate care promovează proiectele culturale, dar este și e un spațiu alternativ, accesibil pentru artiști sau oameni de creație. Iar beciul atelierului a fost transformat într-o galerie și un loc potrivit pentru performance-uri. „Am numit-o Galeria Ou. Dacă avem Cocoș, de ce să nu avem și un Ou?!”. 

1

Elena Mihailov s-a mutat în Canada și a scris, în engleză, cartea pentru copii „Ella and the lost Teddy”. „Aici a început adevărata mea viață de adult, cu toate bucuriile și încercările ei. Am trecut printr-o perioadă lungă de adaptare, care m-a călit și m-a ajutat să mă dezvolt. Aici mi-am crescut familia, am devenit mamă a 3 copii, am evoluat ca fotografă, am redescoperit plăcerea de a scrie, mi-am făcut prieteni noi și am început să-i apreciez și mai mult pe cei vechi. Un om care își schimbă locul de trai e ca un pom replantat – sau prinde rădăcini și începe a da roade, sau se usucă”, spune ea. 

1

Ana Popa este reprezentantă a comunității de bicicliști din Chișinău. Împreună cu comunitatea, după nenumărate presiuni asupra primăriei municipale, au obținut o promisiune: infrastructură pentru bicicliști până în 2026. Iar anul acesta chiar a apărut o bandă dedicată pe bd. Dacia. 

1

Încă din prima zi de mandat, primarul Ion Dolganiuc, în funcție fără întreruperi din 2007, a apelat la un grup de inițiativă locală, dar și la o asociație obștească ce activează practic alături de primărie. Împreună caută proiecte, completează formulare și colectează bani pentru a dezvolta localitatea.

1

Geta Rasciuc, fondatoare și CEO a companiei BabyMoon, creează slinguri pentru purtat copiii în brațe. În prezent, compania lucrează la un model de sling conceput special pentru copiii prematuri, care să le crească șansele la viață și să le faciliteze dezvoltarea.   

1

Ina Calcatinge lucrează de cinci ani în biblioteca din satul Dubăsarii Vechi, timp în care a adunat în jurul bibliotecii aproape o mie de cititori pe an. În era când toată lumea are acces la tehnologiile moderne și la orice carte pe telefon sau computer, biblioteca din sat este tot mai vizitată.

1

Nadejda, o femeie de 63 de ani din capitală, care din 2013 este asistenta personală pentru mama ei imobilizată la pat. Femeia, ca și mulți alți angajați pe poziția de asistenți personali, a beneficiat în ultimii ani de concediu doar pe hârtie. Însă, anul trecut femeia a schimbat viața asistenților personali: a luptat cu sistemul, iar autoritățile au găsit soluții ca dreptul la odihnă să le fie respectat.

1

Ion Matveiciuc este directorul Centrului Orășenesc de Creație Tehnică. El a dedicat acestei instituții mai mult de jumătate din viață, iar în tot acest timp nu a pierdut niciun strop din marea sa pasiune – aeromodelismul. Și totul o face pentru copii. „Avem foști discipoli care în curând vor absolvi facultățile de inginerie aerospațială, unul – în România și altul – în Rusia”, spune directorul.  

1

Doina Cernavca, directoarea Asociației Obștești „Ajută un om” împarte papuci copiilor din familii sărace – ca să ajungă la școală și să scape de sărăcie. Scopul proiectului care a prins viață cu cinci ani în urmă este să-i ajute pe copii să nu abandoneze școala. Anul trecut, când a fost pentru prima dată la Schinoasa, a văzut că cei mici purtau „galoși sau cizme nicidecum potrivite pentru iarnă”. 

1

Mihai Stamati este designer industrial. Are grijă de aspectul estetic și funcțional al băncilor. „Infrastructura băncilor trebuie să fie gândită și în contextul locului, așa încât oamenii să se adune, să facă comunități, să poarte discuții, să creeze un loc prielnic unde să vrei să te oprești”, explică Mihai Stamati.

1

„TUMnanoSAT” este primul nanosatelit făcut în Republica Moldova, elaborat timp de aproape trei ani de o echipă de cercetători de la Centrul Național de Tehnologii Spațiale. Pe racheta Falcon 9 a companiei lui Elon Musk, satelitul va fi transportat în spațiu și lansat pe orbită de la Stația Spațială Internațională.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.