Actualitate

Tofilat trimite Gazpromul „la plimbare”. Cum Moscova a umflat datoria de milioane a Republicii Moldova la gaz

Expertul spune că a pregătit un șir de propuneri pentru caietul de sarcini împreună cu mai mulți colegi. Auditul l-am divizat în 3 etape.

Prima ține de încălcările care au avut loc până în ‘98, până la fondarea Moldovagaz. În ‘94, Gazprom ne-a impus niște condiții discriminatorii, abuzive, a ridicat prețul la gaz, practic, cel mai mare din Europa, 80 de dolari, plata în avans și penalități de întârziere de vreo 17 ori mai mari decât în regiune, de 0,35% pe zi”, a punctat Tofilat.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, acesta spune și despre datoria regiunii din stânga Nistrului, care se cifrează la peste 7 miliarde de lei. Regiunea transnistreană a încetat să mai plătească gazul și ca urmare, iată, numai în ’94 datoria la gaz s-a majorat de la 22 de milioane la aproape 291 de milioane de dolari, într-un singur an, dintre care 100 de milioane -penalități. Asta i-a permis Gazprom-ului prin șantaj să preia controlul asupra gazoductelor magistrale, noi avem 4 gazoducte magistrale: unu-i tronsonul de la nord Ananiev-Cernăuți-Bogorodciani și 3 gazoducte fac parte din tronsonul transbalcanic, prin care are loc tranzitul gazelor.

Acest patrimoniu a fost transmis în capitalul Gazsnabtranzit, predecesorul Moldovagaz. De fapt, după documente în capital a fost inclus doar tronsonul de la nord, prin care nu are loc tranzit, celelalte 3 gazoducte din gazoductul transbalcanic cum au ajuns în capitalul Gazsnabtranzit nu se cunoaște nici până în ziua de azi”, a precizat Tofilat.

La 30 octombrie după ce Moldovagaz a semnat contractul de livrare a gazelor cu Gazprom a fost semnat și un protocol. În document nu se regăsește suma datoriei pe care urmează să o ramburseze compania moldovenească. Aceasta urmează a fi stabilită după efectuarea auditului.

Sursa: bani.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *