(video) Un bărbat căzut sub gheața de pe lacul La izvor, scos la mal de salvatori. Ce trebuie să faci, dacă nimerești într-o situație similară

Un bărbat s-a alunecat și a căzut sub gheața de pe lacul La izvor, din capitală. Din fericire, acesta a fost doar un exercițiu prezentat de salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru a demonstra cum sunt scoase la mal victimele, dar și a oferi sfaturi practice, în cazul în care ați nimerit în asemenea situație sau în cea de a oferi primul ajutor victimei.

Foto: captura ecran

În contextul prevenirii înecurilor în perioada rece a anului, IGSU a desfășurat aplicații demonstrative privind prevenirea pericolului prăbușirii sub podul de gheață subțire a bazinelor acvatice. Acțiunea s-a desfășurat la stația de salvare de pe lacul „La izvor” din municipiul Chișinău. 

„Având în vedere că pe majoritatea bazinelor acvatice din țară s-au instalat podurile de gheață, IGSU vine cu o măsură de prevenire a accidentelor pe gheață în perioada rece a anului. Încă nu s-au format podurile stabile de gheață și având în vedere că temperaturile pe parcursul zilei și nopții variază, gheața prezintă un pericol sporit. IGSU recomandă să nu vă aventurați să practicați activități pe gheață în această perioadă. Grosimea podului de gheață recomandat este nu mai mică de 7 cm, pentru a practica o activitate. Astăzi vă demonstrăm ce se întâmplă atunci când măsurile elementare de prevenire nu sunt respectate și vom veni și cu recomandări despre cum trebuie să vă comportați dacă ați nimerit într-o situație dificilă”, a menționat Sergiu Babanuța, șef adjunct Direcția generală prevenție a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.



„După cum ați observat în cadrul exercițiului, chiar și o eventuală neatenție în timpul jocului poate să ducă la o tragedie. A fost un caz fericit, datorită faptului că erau salvatorii alături și au intervenit prompt și au scos persoana din gheață. Însă nu mereu poate să fie același rezultat. Vă rugăm să fiți prudenți chiar și atunci când practicați simple activități de recreere în apropierea bazinelor acvatice. Atunci când ați nimerit în dificultate, să nu vă panicați, să vă străduiți să mențineți capul deasupra apei, să strigați după ajutor și să urmați exact calea pe care ați venit. Asta vă va oferi posibilitatea să nu vă pierdeți orientarea spre mal. Odată ieșit la mal, nu vă opriți, ci mișcați-vă spre o locuință încălzită cât mai rapid posibil. Recomadarea pentru perioada când copiii sunt în vacanță este ca maturii să-i supravegheze”, a subliniat, după demonstrație, Sergiu Babanuța.

În același context, șeful Stației de Salvare centrale a mun.Chișinău, Stanislav Ceaglei, a oferit sfaturi celor aflați în situația de a acorda primul ajutor unei persoane care s-a prăbușit sub podul de gheață: „În caz dacă persoana se prăbușește sub gheață, apa, la temperatura pe care o are acum, reprezintă pericol pentru aceasta. Corpul se răcește și începe hipotermia. Persoana trebuie neapărat scoasă la mal, trebuiesc scoase hainele umede, îmbrăcate haine uscate și persoana încălzită cu ceai sau ceva fierbinte, deoarece aceasta intră în panică și poate suferi chiar și un stop cardiac”.

„La moment, gheața prezintă pericol, are doar 2,5 cm, iar deasupra s-a așternut un strat de zăpadă și ea de la greutate este foarte fragilă”, a atenționat Stanislav Ceaglei.

Potrivit IGSU, în ultimii 3 ani, 22 de persoane și-au pierdut viața în astfel de cazuri, dintre care 3 copii.


Pub