Un bărbat a primit interdicția de a pleca din Israel pentru următorii 8 000 de ani

Un cetățean australian care locuiește în Israel a primit o interdicție de călătorie pentru 8.000 de ani, pentru neplata pensiei de întreținere a copilului. Bărbatul poate părăsi această țară doar dacă plătește peste 2 milioane de euro, scrie digi24.ro.

Foto: Getty Images

Noam Huppert, un chimist în vârstă de 44 de ani, care lucrează pentru o companie farmaceutică, nu are voie să părăsească Israelul până la data de 31 decembrie 9999, din cauza unui ordin judecătoresc din 2013, emis după ce fosta soție i-a intentat un proces, potrivit The Guardian.

Instanța a decis că Huppert trebuie să plătească 5.000 de șekeli (aproximativ 1.400 de euro) pe lună pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi până când aceștia vor împlini 18 ani. Nu este clar dacă Huppert a făcut plăți până în prezent sau dacă trebuie să plătească întreaga sumă în avans pentru a-i fi retrasă interdicția. Se pare că anul 9999 a fost setat în mod arbitrar de către sistem, deoarece era cea mai mare dată posibilă care putea fi selectată.

Fosta soție a lui Huppert, cetățean israelian, s-a mutat înapoi în țară în 2011, când copiii lor aveau trei luni și cinci ani. El a urmat-o în 2012. Ulterior a primit interdicția de ieșire din Israel. Nu poate pleca din țară pentru niciun motiv personal sau profesional.

„Din 2013 sunt blocat în Israel”, a declarat Huppert, adăugând că el este unul dintre mulți cetățeni străini „persecuți de sistemul de justiție israelian doar pentru că au fost căsătoriți cu femei israeliene”.

Dreptul israelian al familiei a fost adesea criticat pentru discriminarea femeilor. În 2018, Ministerul de Finanțe a constatat că 43% dintre tații divorțați au refuzat să plătească pensie pentru copii, iar mamele singure ajung să depindă de stat pentru ajutoare financiare. Însă legislația este mult mai severă în cazul străinilor, dacă există pretenții financiare legale.


Pub