PSRM acuză Procuratura de manipulare și încalcare a prezumției nevinovăției: „A devenit unul dintre instrumentele actualei guvernări”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova acuză Procuratura Generală de „manipulările și dezinformare”, după comunicatul publicat de PG privind audierea de astăzi a lui Igor Dodon, în calitate de bănuit, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Foto: gagauzinfo.md
„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova dezaprobă manipulările și dezinformarea lansată de Procuratura Generală în comunicatul despre audierea de astăzi a lui Igor Dodon, pe o faptă de acum 14 ani. În comunicatul de presă se evidențiază că, acțiunile din 2008, când compania de stat „Energocom” a semnat un contract de procurare a energiei electrice din Ucraina, „au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova”.

În acest fel, fără a demonstra vinovăția cuiva, încălcând principiul de prezumție a nevinovăției, Procuratura Generală manipulează cu informații cu caracter social, în încercarea de a da vina pe altcineva pentru toate scumpirile din ultimul timp, inclusiv pentru creșterea semnificativă a tarifelor pentru gazul natural și energia termică. Modul în care este formulat acest comunicat de presă demonstrează că Procuratura Generală este capturată și a devenit unul dintre instrumentele actualei guvernări, iar comunicatele acestora nu se deosebesc de cele difuzate de partidul aflat la conducerea țării”, se menționează într-un comunicat al PSRM.

În acest context, „PSRM îndeamnă instituțiile statului, în mod special Procuratura Generală, să dea dovadă de corectitudine și să se ghideze strict de lege, nu de indicațiile politice, venite din partea actualului regim de la guvernare”. „Suntem siguri că președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, își va demonstra nevinovăția, iar abuzurile din partea guvernării își vor primi calificativul necesar”, se mai spune în comunicatul formațiunii politice.

Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, s-a prezentat astăzi la audierile de la Procuratura Generală, în dosarul „Energocom”.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, astăzi, 29 decembrie 2021, ex-Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.328 alin.(3) din Codul Penal (depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat), în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

La rândul său, Igor Dodon declara că dosarul de la Procuratura Generală este pe un caz de acum 13 ani,  „care a fost discutat de multe și s-a adeverit că acolo nu este nimic”. „Iar pentru că „situația este destul de proastă la actuala guvernare, noi vedem că lumea este nemulțumită și în această situație ei vor să facă show”, a declarat Dodon la NTV.

În septembrie, Procuratura Generală a inițiat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului, prin intermediul unor scheme criminale, în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.

Dodon declara, în acest context, că citarea sa la Procuratură nu este decât „o fumigenă, lansată de guvernare pentru a-și acoperi eșecurile”. „Vă anunț că oficial nu am primit niciun fel de citație. Iar dacă voi primi, la sigur mă voi prezenta”, a declarat atunci Dodon.


Pub