Mold-Street: Două companii din Moldova pot exporta în UE melci și produse de acvacultură

Lista producătorilor din Republica Moldova de produse de origine animalieră ce au obținut autorizare pentru export pe piața Uniunii Europene se extinde. Astfel marți, 28 decembrie, autoritățile sanitare ale Uniunii Europene au autorizat introducerea pe piața UE și a produselor de pește fabricate de compania Blue Shark SRL din Măgdăcești, Criuleni, afiliată grupului Ocean Fish din România, transmite Mold-Street.com.

Foto: edition.cnn.com

Este vorba de produse de acvacultură, cu excepția moluștelor bivalve.

De notat că până acum singurul producător de produse de acvacultură, în special fiind vorba de caviar, ce avea dreptul de a exporta în UE era firma Aquatir din Tiraspol.

Acesta este parte a holdingului Sheriff, ce controlează cea mai mare parte a economiei.Firma a creat ferma de sturioni acum 15 ani și grație favorurilor fiscale din regiune a ajuns o afacere profitabilă și una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni din Europa.


În afară de produse de acvacultură, autoritățile sanitare ale Uniunii Europene au autorizat introducerea pe piața UE și a melcilor din Moldova. Exportator este Aspersa SRL din Bălți, o mică firmă deținută de Ion Babaleu. 

Anterior Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că „Uniunea Europeană a aprobat prima unitate din Republica Moldova cu drept de export a produselor lactate (înghețată), în baza informațiilor, garanțiilor și demonstrării capacităților instituționale oferite de către ANSA”.

Datele din sistemul informaţional specializat al UE arată că exportator este compania Sandriliona SRL din Ialoveni, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de îngheţată din Moldova.


Pub