BCS îndeamnă guvernarea la dialog cu Tiraspolul: Este singura modalitate de soluționare a problemei transnistrene

BCS sugerează autorităților de la Chișinău să reînceapă dialogul cu Tiraspolul. „După ce Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate au ajuns la putere, dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului a intrat în impas. Degradarea procesului de negocieri este legată direct de încercările actualului Guvern al Republicii Moldova de a evita îndeplinirea angajamentelor sale internaționale privind reglementarea transnistreană”, spun deputații BCS.

Foto: UNIMEDIA

„Deși actuala guvernare vorbește de la tribunele internaționale despre necesitatea soluționării politice pașnice a problemei transnistrene, în realitate contribuie la agravarea situației din regiune. În coordonare cu țara vecină, Ucraina, sunt realizate acțiuni de blocaj economic și al transporturilor al malului stâng al Nistrului. Sunt alarmante declarațiile forțelor naționalist-radicale, care susțin Guvernul actual, despre un posibil schimb de teritorii între Moldova și Ucraina.

Până la victoria Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a reușit să asigure stabilitatea și continuitatea politicii de reintegrare a țării, să identifice soluții viabile pentru problemele stringente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, să interacționeze activ cu partenerii externi, în cadrul platformelor de profil pentru reglementarea transnistreană.

Acum, însă, se creează impresia că Maia Sandu și cei din anturajul ei preferă nu să rezolve problemele existente, ci să se prefacă, că acestea nu există.

Considerăm că Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate trebuie să dea dovadă de voință politică și să se ocupe, în modul cel serios, de depășirea blocajului în relațiile cu regiunea transnistreană. Mai ales că Tiraspolul își declară deschis disponibilitatea pentru un dialog obiectiv și imparțial. O asemenea oportunitate istorică nu poate fi neglijată.

E timpul să renunțăm la declarații sterile și arogante, să demonstrăm prin fapte dorința de a reglementa situația de criză, din al cărui motiv au de suferit oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Doar printr-un dialog direct, prin respect reciproc, pot fi înlăturate barierele politice, sociale, economice și umanitare, care există de-a lungul deceniilor și care împiedică dezvoltarea regiunii transnistrene, dar și a Republicii Moldova în general.

În acest context, facem apel către Președinte, Guvern și Parlamentul Republicii Moldova să se disocieze de forțele distructive, care îi provoacă la acțiuni de confruntare pe segmentul transnistrean. Într-un asemenea joc periculos, cel mai mult vor avea de suferit cetățenii simpli de pe ambele maluri ale Nistrului.

În situația dată, trebuie de acționat ferm – e nevoie de numit un nou Vicepremier al Republicii Moldova pentru Reintegrare, să fie stabilită data și agenda consultărilor dintre Maia Sandu și Vadim Krasnoselski pentru a discuta posibilitățile de reintegrare a malului stâng al Nistrului și de a demara o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2”, arată comunicatul emis de BCS.

Acum două zile, președinta țării, Maia Sandu, a spus că nu a primit nicio scrisoare de la așa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Mai mult decât atât aceasta a menționat că nici nu planifică o întâlnire cu acesta și nici nu vede necesitatea ei. „Nu am această întâlnire planificată și nu văd necesitatea ei”, a spus șefa statului.

Așa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a venit cu o scrisoare către președinta țării, Maia Sandu. Acesta solicită „o întrevedere personală sau într-un format acceptat de ambele părți” pentru a restabili dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului.

Vadim Krasnoselski va conduce regiunea transnistreană pentru încă 5 ani. În cadrul scrutinului de la 13 decembrie, care nu a fost recunoscut de autoritățile de la Chișinău, acesta a obținut 79,4% din voturi.

Biroul politicii de reintegrare a declarat ilegale alegerile prezidențiale din stânga Nistrului.

Totodată, ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, prin intermediul canalelor diplomatice, venit cu un apel către toți partenerii externi de a se abține de la delegarea observatorilor și participarea la acest proces nelegitim.

În ajun de alegeri, mai mulți reprezentanți ai instituțiilor civile din Rusia și membri ai organizațiilor pentru drepturile omului nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Chișinău a comentat situația.

Ministerul de Externe de la Chișinău califică participarea ambasadorului Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, la așa numita „inaugurare” a liderului de la Tiraspol drept o acțiune neprietenoasă. Instituția a menționat că această poziție va fi comunicată ambasadorului Federației Ruse în timpul apropiat.


Pub