Auditul datoriilor Moldovagaz, „inițiat imediat”. Acesta va fi plătit din Fondul de rezervă al Guvernului

Guvernul a aprobat, în cadrul ultimei ședințe din acest an, proiectul privind efectuarea auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL „Factoring Finance”), pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Când va fi inițiat acesta, dar și din ce surse va fi plătit vedeți mai jos.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, potrivit proiectului sarcina de achiziționare a auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL „Factoring Finance”) se deleagă Agenției Proprietății Publice, care va crea grupul de lucru pentru desfășurarea procedurii de achiziție publică a serviciului de audit, în conformitate cu prevederile Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice.

Acoperirea cheltuielilor pentru achiziționarea serviciilor de audit se va efectua din contul mijloacelor financiare ale Fondului de rezervă al Guvernului.

Agenția Proprietății Publice poate atrage, în caz de necesitate, în componența grupului de lucru specialiști și experți din domeniul în care se efectuează achiziția de servicii în calitate de consultanți.

Demararea achiziționării serviciului de audit urmează a fi efectuată imediat după publicarea Hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Proiectul a fost adoptat de Guvern în pofida faptului că CNA a anunțat, astăzi, că a identificat mai multe ambiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom. Aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate, se arată în raportul instituției.

Parlamentul a aprobat proiectul de lege potrivit căruia, Curtea de Conturi a Republicii Moldova va efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. În acest context, se propune ca raportul auditului în domeniul gazelor naturale să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.

„Moldovagaz” a anunțat privind plata pentru gaz în luna decembrie. „Instituția a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plată pentru gazele naturale consumate în prima jumătate a lunii decembrie”.

Anterior, Vadim Ceban a anunțat că Moldovagaz zilnic transferă bani către Gazprom pentru a evita situația care a fost acum o lună.

Gazprom a notificat pe 22 noiembrie, Moldova să achite datoria pentru a nu sista livrările de gaze naturale. Deși a dat un ultimatum, compania a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

În aceeași săptămână, miniștii s-au întrunit în ședință pentru a aproba proiectul hotărârii Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora, iar cu o zi înainte deputații au votat modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița.

Astfel, 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom au fost oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom.

În ziua transferului, Gazprom a spus că este îngrijorat că „neachitarea pentru gaz” se poate repeta. Potrivit unui reprezentant al companiei, faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru a lichida restanțele la plata pentru gaze semnalează că există probleme energetice în țară.



Pub