Românii îl vor pe Rizea acasă: Cum comentează ministerul Justiției de la București decizia instanței de a-l lăsa pe fostul deputat fără cetățenia RM

Ministerul de Justiției din România a venit cu unele precizări în legătură cu informațiile apărute în media din Republica Moldova privindu-l pe Cristian Rizea. Reprezentanții de la București spun că au expediat cererea de extrădare încă din data de 5 noiembrie 2020, iar în prezent își păstrează efectele. Mai mult, aceștia spun că Ministerul Justiției nu a fost informat oficial de către ministerul moldovean al Justiției cu privire la situația juridică actualizată a susnumitului Cristian, ultima revenire fiind în luna noiembrie 2021.

Foto: Radio Europa Liberă

„1. Partea română și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege și a transmis Ministerului Justiției din Republica Moldova cererea de extrădare încă din data de 5 noiembrie 2020. Cererea depusă la Ministerul Justiției din Moldova își păstrează efectele. Facem precizarea că procedura și timpii de soluționare pentru cererea de extrădare înaintată de autoritățile române sunt reglementate de legislația statului solicitat, respectiv Republica Moldova.

2. Până la această oră, Ministerul Justiției nu a fost informat oficial de către ministerul moldovean al Justiției cu privire la situația juridică actualizată a susnumitului Cristian Rizea. Ultima revenire la colegii din Republica Moldova a fost în luna noiembrie 2021.

3. La data prezentului comunicat, Ministerul Justiției din România a înaintat o nouă adresă către Ministerul Justiției din Republica Moldova, în care a solicitat informații cu privire la stadiul cererii de extrădare făcute de autoritățile române.

Următorul termen fixat de autoritățile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022, informația fiind obținută din surse deschise”, se arată în comunicat.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, a rămas fără cetățenia Republicii Moldova și dreptul la azil politic. Rizea a atacat în instanța de judecată decizia Biroului de Migrație și Azil privind dreptul la azil politic. Recursul a fost respins.

La 3 noiembrie 2020 fostul deputat român, Cristian Rizea, care a fugit din România, după ce a fost condamnat la peste 4 ani de închisoare, a fost reținut la Chișinău.

Fostul șef de stat Igor Dodon a anunțat că a semnat un decret de retragere a cetățeniei oferite fostului deputat român, Cristian Rizea, care a fugit din România, după ce a fost condamnat la peste 4 ani de închisoare.

Cristian Rizea a venit cu o reacție mai târziu.

„Dragi români, infractorii pe care îi devoalez au plătit milioane de euro mafiei politice din Moldova condusă de Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc pentru a retrage în mod abuziv cetațenia Republicii Moldova. Mă voi lupta în instanță aici la Chișinău și sper cu ajutorul vostru și al lui Dumnezeu să pot reuși”, a menționat acesta.


Pub