(video) Moldovagaz nu a primit solicitarea de la Spînu privind publicarea contractului la gaze: „Va fi, vom declanșa procedura, iar Gazprom va decide”

Președintele MoldovaGaz, Vadim Ceban, spune că dacă va fi o solicitare oficială de a publica contractul la gaze cu Gazprom va declanșa o procedură de coordonare cu Gazprom, iar ultimii vor decide dacă poate sau nu să fie publicat documentul. Reacția sa vine, după ce vicepremierul Andrei Spînu a promis că va venit cu o solicitare către Moldovagaz. „Nu am primit încă o solicitare”, a declarat Ceban, la UNInterviu.

Foto: sputnik.md

„La fel mă întreb de ce el trebuie publicat, de ce contractul cu Energocom, furnizor din Ucraina, nu este publicat. Ca și consumator vreau să văd.

Hai să publicăm contractele pe furnizarea gazelor naturale care au fost inclusiv în perioada aceasta. Va fi o solicitare vom declanșa procedura”, a spus Ceban.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că își dorește publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom și a promis că va face un demers oficial în acest sens. „Dacă ei permit eu sunt de acord să îl public mâine”, a spus acesta.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Anterior, Andrei Spînu a spus că și-ar fi dorit publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, dacă ar ține de competența sa, însă consideră că formula este una avantajoasă pentru cetățenii Moldovei.


Pub