Din ce au făcut bancherii bani în 2021? Principalii factori care au contribuit la creșterea profitului băncilor

29 Dec. 2021, 12:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
29 Dec. 2021, 12:53 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În anul 2021, profitul băncilor a crescut considerabil, în special dacă e să comparăm cu anul 2020. Într-un interviu pentru Bani.md, Constantin Șchendra, viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a enumerat factorii care au contribuit la majorarea profitului băncii.

„Într-adevăr, în 2021 băncile au înregistrat o creștere a profitului, în special dacă comparăm cu situația din anul 2020. Si aceasta este legată, în mare parte, de creșterea veniturilor din dobânzi și a veniturilor din comisioane. Creșterea  veniturilor din dobânzi este corelată și cu creșterea considerabilă a portofoliului de credite care a generat, corespunzător, venituri din dobânzi mai mari. În același timp, aș vrea să menționez că dobânzile la credite în anul 2020-2021 au înregistrat cele mai mici valori din istoria Republicii Moldova. Cu toate acestea, creșterea portofoliului de credite a permis băncilor să înregistreze majorări ale veniturilor din dobânzi. De asemenea, au fost înregistrate majorări ale veniturilor din comisioane. Și aici este important de menționat că anul 2020 a avut un impact semnificativ asupra numărului de tranzacții pe care cetățenii Republicii Moldova și businessurile le-au efectuat prin intermediul băncilor comerciale. Așadar, a sporit foarte mult numărul tranzacțiilor în domeniul digital și acesta a fost un impuls pozitiv, din punctul meu de vedere, atât pentru sistemul bancar, cât și pentru economia țării. În 2020, băncile vedeau riscuri sporite în ceea ce privește creditele neperformante. Astfel, băncile și-au creat provizioane mai mari în 2020. Aceste riscuri nu s-au materializat în 2021 și băncile au făcut stornări de provizioane, care, au avut impact și asupra profitabilității acestora.”, a declarat Constantin Șchendra.

Așadar, în 2021, creșterea profitului băncilor s-a datorat creșterii veniturilor din dobânzi și a veniturilor din comisioane. De asemenea, un rol important l-a avut și creșterea portofoliului de credite.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 12:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
23 Apr. 2024, 12:53 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Alina Goncearenco este o specialistă în masaj terapeutic. Ea a apelat la Programul de Mentorat cu Alexandru Bordea și a fost motivată să investească în dezvoltarea personală și în creșterea nivelului de competență profesională.

Masajul terapeutic este o metodă eficientă de a promova relaxarea, de a reduce tensiunea musculară și de a îmbunătăți circulația sanguină. Acesta poate fi benefic pentru persoanele care suferă de dureri musculare, stres sau alte afecțiuni. Alina Goncearenco, cu experiența sa în domeniu, a putut împărtăși cunoștințele sale și a oferit sfaturi prețioase în cadrul emisiunii „Afaceri la Microscop”.

Tânăra își propune să crească la 10.000 euro pe lună împreună cu echipa sa. În video de mai jos, Alina Goncearenco împărtășește secretele succesului său și oferă sfaturi valoroase pentru cei care doresc să-și dezvolte propria afacere.

Urmărește „Afaceri la Microscop” pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău