Lovitura de teatru a Moscovei: Suntem dispuși să transportăm gaz prin Ucraina după 2024

29 Dec. 2021, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Dec. 2021, 18:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia ar putea transporta gaz prin Ucraina după 2024 dacă există condiţii economice favorabile şi reţeaua ucraineană se află în stare tehnică bună, a declarat miercuri vicepremierul rus Aleksandr Novak, citat de EFE.

„Cred că, în condiţii economice favorabile şi o stare corespunzătoare din punct de vedere tehnic, vom rezerva fără nicio îndoială capacităţile potrivite de transport de gaz prin infrastructura Ucrainei după 2024”, a afirmat Novak pentru cotidianul rus RBC, insistând că Rusia nu a refuzat niciodată să folosească gazoductul ucrainean.

Semnăm un acord de tranzit de 40 de miliarde de metri cubi anuali prin intermediul Ucrainei până la sfârşitul lui 2024. Este vorba despre un volum considerabil de gaz”, a amintit el.

În ceea ce priveşte preţurile ridicate la gaz în Europa, Novak s-a abţinut să spună când se va încheia această criză.

Pentru aceasta trebuie să existe o ofertă de gaz care să acopere în totalitate cererea în Europa. Trebuie să se creeze rezerve suficiente în depozitele subterane pentru a trece în siguranţă iarna”, a apreciat Novak, care a subliniat necesitatea revenirii la contractele pe termen lung, care garantează preţuri mai stabile.

Potrivit vicepremierului rus, „una dintre cauzele crizei energetice din Europa este lipsa de planificare”.

Potrivit autorităţilor ucrainene, tranzitul de gaz rus s-a redus la aproape 20%, adică 87,7 milioane de metri cubi pe zi, în condiţiile în care Gazprom nu mai rezervă de patru luni de zile capacităţi adiţionale de transport prin intermediul Ucrainei.

Totuşi, gigantul rus a respectat tranzitul convenit pentru anul 2021, de 40 de miliarde de metri cubi de gaz, notează EFE.

Recent, Ucraina a acuzat Gazprom că, prin reducerea livrărilor, a creat „un deficit artificial de gaz” în Europa, care a dus la creşterea preţurilor.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău