Retrospectiva anului. Lista celor mai importante știri din Moldova în 2021

ipiccy_image (32)

Anul 2021 s-a remarcat cu mai multe evenimente care vor fi înscrise în filele cărților de istorie. Prin urmare, pentru a face o retrospectivă a anului, am adunat cele mai importante știri din 2021. 

Primele vaccinuri anti COVID-19 au ajuns în Moldova (27 aprilie)

21 600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite de către România Republicii Moldova, au ajuns la Chișinău. Acestea au fost aduse cu o aeronavă SMURD pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Este vorba despre primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 din cele 200 000 de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar cetățenilor Republicii Moldova.

A început campania de vaccinare împotriva COVID-19 în Moldova (3 martie)

Prima persoană vaccinată în Moldova este un medic de la Spitalul Clinic Republican din Chișnău. Acesta a spus că vaccinul nu este dureros și că se simte bine după 15 minute post-vaccin.

Decesul lui Nicolae Dabija (12 martie)

Renumitul scriitor Nicolae Dabija, internat în Institutul de Medicină Urgentă, a murit la ora 4.0, fiind infectat cu virusul COVID-19.

Alegerile Parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și rezultatele acestora

Pe 11 iulie, în Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. În cursa electorală s-au înscris 22 de partide politice și un candidat independent.

După procesarea tuturor proceselor-verbale, avem rezultatele finale ale acestor alegeri anticipate. Conform acestora, noul parlament va avea următoarea structură: PAS – 63 de mandate, PSRM+PCRM – 32 de mandate și Partidul „ȘOR” – 6 mandate.

Structura Parlamentului o vedeți, AICI.

Medalie pentru Moldova la Jocurile Olimpice 2020 (7 august)

Canotorul Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Aceasta este prima medalie cucerită de sportivii moldoveni la aceste Jocuri Olimpice. Serghei a participat la proba canoe sprint 1 000 metri.

Medalie de aur pentru Moldova la Campionatului Mondial pentru Juniori la lupte libere (20 august)

Mândrie națională! La Campionatului Mondial pentru Juniori la lupte libere, luptătoarele noastre au reușit să obțină titlurile de campioană mondială și vicecampioană mondială. Este vorba despre sportivele Irina Rîngaci și Mihaela Samoil.
Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană mondială printre tineret, după ce în finala categoriei de greutate 65 de kilograme a câștigat-o cu scorul 12-2 pe indiana Bhateri. În Rusia, Irina le-a mai învins pe americanca Alara Lea Boyd, bielorusa Yana Tretsiak și estoniana Viktoria Vesso.

Pentru prima oară în istorie, o echipă de fotbal din Moldova se califică în grupele Champions League (25 august)

Echipa Sheriff Tiraspol s-a calificat în grupele Ligii Campionilor UEFA după ce a trecut de Dinamo Zagreb cu scorul general de 3 la 0. În primul meci, tiraspolenii au învins echipa din Croația cu scorul de 3 la 0, iar în meciul retur s-a înregistrat o remiză albă.
Campioana Moldovei s-a calificat pentru prima oară în Liga Campionilor UEFA, totodată fiind prima echipă din Moldova căreia îi reușește această performanță.

Moldova a ratificat convenția de la Istanbul (14 octombrie)

Parlamentul Republicii Moldova, cu 54 de voturi ale deputaților Fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate”, a aprobat, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a renunțat la mandatul de deputat (18 octombrie)

Igor Dodon renunță la mandatul de deputat al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă. De asemenea, Dodon a menționat că nu va mai fi nici președinte al Partidului Socialiștilor.
„Nu văd sensul să fiu în acest parlament. Eu consider că pot fi mai eficient în alte funcții. O cerere în acest sens va fi transmisă secretariatului în următoarele zile”, a declarat Dodon.

Semnarea unui nou contract între Moldovagaz și Gazprom, privind livrarea gazelor naturale în țară

Cele patru aspecte principiale ale protocolului sunt:
# părțile consideră rațional efectuarea unui audit independent al datoriilor Moldovagaz pentru gazul livrat locuitorilor de pe partea dreaptă a Nistrului;
# este rațională prelungirea contractului în baza unor indici bursieri;
# partea moldovenească a menționat că pachetul 3 energetic e o obligație internațională;
# legislația Moldovei prevede asigurarea dreptului investitorilor.

Alegerile primarului de la Bălți (19 decembrie)

Comisia Electorală Centrală anunță că birourile electorale ale secțiilor de votare au încheiat procesul de numărare a voturilor și prezintă rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale noi în municipiul Bălți. Cele mai multe voturi le-a acumulat Nicolai Grigorișin – 7 148.

În baza informaţiilor deţinute de CEC, prezenţa la urnele de vot în municipiul Bălţi este de 10 209 de persoane sau 9,98 %.

Lista este una subiectivă. Lăsați în comentarii cele mai importante știri din 2021 pentru voi.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente