‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 aprilie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaTurcia - cel mai mare importator de porumb moldovenesc

Turcia – cel mai mare importator de porumb moldovenesc

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În această perioadă, exporturile de cereale din țară ating cote maxime, fiind înregistrat apogeul acestora.

Recoltele record obținute au creat mai multe probleme legate de logistică. Cantități importante de porumb încă au rămas pe câmp, iar capacitatea uscătoriilor, elevatoarelor, nu face față recoltei globale record obținute în Moldova în acest an – estimată la 2,5 milioane de tone.

„Cele mai mari exporturi de porumb sunt realizate în Turcia, inclusiv cei 13 exportatori membri ai Asociației AgroCereale livrează cantități importante pe piața turcă.

Potrivit estimărilor, aproximativ 500 de mii de tone de porumb moldovenesc vor fi livrate în Turcia în acest sezon de comercializare. În general, accesul pe această piață nu este problematic din punct de vedere logistic”, a menționat pentru Agrobiznes Igor Grigoriev, director executiv AgroCereale.

4 nave cu porumb moldovenesc – blocate în vama turcă

Cu toate acestea, 4 nave cu porumb moldovenesc sunt blocate în vama turcă, din cauza unor schimbări la care nu au fost ajustate exporturile.

„Ne confruntăm cu o problemă din cauza modificărilor realizate de ANSA din Turcia privind condițiile tehnice de perfectare a certificatelor fitosanitare pentru Turcia. Nu cunoaștem din ce motiv ANSA din Moldova nu a recepționat mesajul. Astfel, de o săptămână 4 nave cu cereale sunt blocate în vama din Turcia. A fost convocată o ședință în cadrul MAIA. La moment, ANSA soluționează problema pentru a livra producția blocată. În ciuda devalorizării valutei, turcii oricum sunt interesați să achiziționeze porumb”.

Cel mai mare concurent pe piața turcă – Ucraina

În acest an, și Ucraina a bătut recordurile privind recoltele obținute cereale, boboase și oleaginoase – peste 106 milioane de tone.

Recolta de porumb obținută în țara vecină, potrivit datelor Ministerului de Politici Agrare și Industrie Alimentară din Ucraina, a ajuns la 40 de milioane de tone.

‹ adv ›

Grâu în 2021 Ucraina a recoltat în cantitate de 32,4 milioane de tone.

Astfel, un concurent important pe piața turcă în cazul exporturilor de porumb este Ucraina care încearcă să valorifice toate șansele de export.

La moment, prețurile pentru porumb în porturile din Ucraina variază de la 253 la 262 de dolari per tonă (potrivit tripoli.land).

‹ adv ›

Peste 30 de țări de export pentru porumb

Porumbul autohton este livrat în peste 30 de țări, inclusiv Emiratele Arabe, Turcia, China și Pakistan.

Ținând cont de recolta record din acest an de peste 2 milioane de tone, este estimat ca peste 70% din porumbul recoltat să ajungă pe piața externă.

„30% din recolta totală va asigura pe deplin necesitățile interne pentru porumb”, explică Igor Grigoriev.

Mai mulți producători – cu porumbul nerecoltat

În ciuda faptului că deja se finalizează anul, o parte importantă din porumbul semănat încă nu a fost recoltat. Potrivit asociației AgroCereale, ar fi vorba de aproximativ 20%.

„Tehnologiile moderne implementate la cultivarea porumbului au dus la majorarea esențială a recoltelor. Cu toate acestea, capacitățile de uscare și depozitare ale porumbului nu au fost adaptate recoltelor mari.

Astfel, mai mulți producători așteaptă înregistrarea înghețurilor pentru a realiza recoltarea și livra porumbul către uscătorii”.

Totuși, recoltarea tardivă nu este un motiv de panică, datorită faptului că porumbul rezistă condițiilor de câmp pe parcursul mai multor luni.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›