Concurența la CNA a plecat odată cu fostul șef Folcea. Grosu: Au fost abordate anumite persoane, dar au refuzat, au zis că ne vor ajuta cu sfaturi

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că Centrul Național Anticorupție (CNA) este încă în căutare de director, cu toate că anterior deputata PAS, Olesea Stamate a declarat că au fost deja recepţionate CV-uri ale unor eventuali candidaţi. Totodată, Grosu spune că „au fost abordate anumite persoane care au zis că eu am să ajut, da o să ajut cu sfaturi”, a spus acesta în cadrul emisiunii Cutia Neagră.

Foto: UNIMEDIA

„Căutăm director, dar instituția este condusă de un director interimar, adică un vicedirector, suntem în proces de identificare și vorba aia aici trebuie foarte atent pentru că este instituție foarte sensibilă, dar trebuie să joace un rol important în tot ce se numește combaterea corupției, dar vedem că instituția a început să activeze și asta e bine, este sensibilă și la ceea ce apare în spațiul public, înțeleg că au fost niște lucruri care cumva documentate luni întregi și nu prea dădea curs finalizării, dar acuma văd că s-au pornit și e de bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să nu ne mișcăm cu identificarea unui director nou, astfel ca să devină pe deplin funcțională instituția.

Au ieșt și ne-au făcut și observații că o parte din proiecte de legi care ei le expertizează nu tot timpul ține cont de opiniile lor, bine că au iești, au spus, ei au făcut referință la mai multe legi, pentru că toate legile ajung la ei, reacția mea sau a noastră a fost, da ei au tot dreptul legal să vină cu expertiza lor anticorupție, noi trebuie să o analizăm atent și într-un final ce e de acceptat, acceptăm ceea ce nu credem suficient de argumentat mergem mai departe”, a declarat Grosu.

Președintele Parlamentului spune că au fost „abordate anumite persoane care au zis că eu am să ajut, da o să ajut cu sfaturi”.

„Au fost abordate anumite persoane care au zis că eu am să ajut, da o să ajut cu sfaturi, iaca așa. Adic eu vă susțin, dacă o să trebuiască o opinie pe vreun proiect, pe altul, pe o reformă, cu mare drag, da nu acum, nu e momentul”, a spus Grosu.

Deputata PAS, Olesea Stamate, susține că după evaluarea directorului CNA se va decide dacă acesta va fi demis sau va rămâne în funcţie, menționând că deja au fost recepţionate CV-uri ale unor eventuali candidaţi. Aceasta a mai menționat că sunt „o sumedenie de plângeri din partea cetățenilor care reclamă inactivitatea CNA”. Declarațiile au fost făcute, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Directorul CNA va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Mandatul directorului Centrului Național Anticorupție va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

CNA a criticat proiectul de lege, menționând că „nu corespunde interesului public general și contribui la slăbirea instituțională și subminarea independenței”.

Ruslan Folcea a fost numit șef CNA în vara anului 2019.


Pub