Cavcaliuc rămâne în lista celor dați în căutare: CA Chișinău i-a respins contestarea
Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, continuă să fie anunțat în căutare, cu aplicarea arestului. Procurorii anunță că în seara zilei de luni, Curtea de Apel Chișinău a menținut încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în baza căreia Gheorghe Cavcaliuc urmează să fie reținut și plasat în arest.
Foto: simbol

Recent Interpol a acceptat cererea de anunțare în căutare a învinuitului în cauza penală în care procurorii PCCOCS au formulat învinuirea împotriva acestuia de coordonare a fabricării dosarelor Petic (înscenarea violului) și Verbițchi (înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina).

În perioada infracțională investigată de procurori, învinuitul deținea funcția de șef adjunct în Poliția RM.

Decizia Curții de Apel a fost pronunțată după ce acesta a contestat aplicarea arestului preventiv, ulterior citării de prezentare la PCCOCS, pe care însă nu a onorat-o.

Cavcaliuc este recunoscut drept bănuit în dosarul „Zelionka”, în care 3 membri PACE au stropit cu verde de briliant un membru al Platformei DA, pe motiv că acesta „s-ar fi vaccinat anti-Covid fără rând”.

Cavcaliuc a refuzat să se prezinte în fața procurorei de caz pentru a fi audiat, declarând că aceasta „nu ar fi echidistantă, fiind șantajabilă, ca urmare a unui dosar penal deschis pe numele soțului acesteia”.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat pe 29 octombrie, că investigațiile în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi continuă, iar în acest scop a fost citat și Gheorghe Cavcaliuc pentru data de 5 noiembrie 2021, pentru a fi audiat în calitate de învinuit. Acesta a respins categoric toate acuzațiile care i se aduc.

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a venit cu o reacție mai amplă după ce PCCOCS a anunțat că a fost citat pentru data de 5 noiembrie, pentru a fi audiat în calitate de învinuit în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Acesta de plânge că este în continuare persecutat politic și că toate acțiunile sunt de fapt „o răzbunare a procurorilor”.

Ulterior Gheorghe Cavcaliuc, a depus o cerere la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale prin care invocă motivele pentru care nu poate fi la audieri în Moldova și cere să fie remisă o comisie rogatorie internațională în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru a depune mărturii, după ce a fost citat pe 29 octombrie. Purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, a confirmat pentru UNIMEDIA că instituția a recepționat scrisoarea. „Cererea a fost primită și înregistrată spre examinare. Va fi examinată în termenii prevăzuți de lege”, ne-a spus acesta.


Pub