(video) Maia Sandu: Atunci când se vorbește prea mult despre inflație, atunci aceasta crește din cauza acestor așteptări inflaționiste, nu din motive obiective

Șefa statului, Maia Sandu, susține că atunci când se vorbește despre inflație, aceasta crește din cauza acestor „așteptări inflaționiste, nu din motive obiective”. Totodată, președința țării menționează că anume Banca Națională trebuie să țintească inflația, și să nu permită să depășească anumite limite. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii În PROfunzime.

Foto: președinte.md
- „Banca Națională trebuie în continuare, pentru că e sarcina ei să țintească inflația, să nu permită inflației să depășească anumite limite. Guvernul pe de altă parte trebuie să creeze condiții pentru ca oamenii să poată să câștige mai mulți bani”, a spus Sandu.

- „Pentru anul viitor e prognozată o inflație destul de mare”, a adăugat moderatorul.

- „Nu știu cine poată să spună mai exact, mai este și așteptări inflaționiste. Atunci când se vorbește prea mult despre inflație, atunci inflația crește și din cauza acestor așteptări, și nu din cauza
unor motive obiective. Așa că să fim prudenți cu aceste discuții”, a menționat Maia Sandu. 

Banca Națională a Moldovei (BNM) a afișat prognoza privind rata inflației pentru 2022. Astfel, la începutul anului următor rata prognozată de este de 13,7%, urmată de o creștere de până la 14,7%.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat ultimul raport asupra inflației din anul curent. Potrivit acestuia, rata anuală medie trimestrială a inflației a crescut până la 4,9 la sută, iar la finele trimestrului trecut inflația anuală a constituit 6,7 la sută.

Această creștere a fost determinată de factori interni și externi. Pe de o parte, a sporit cererea pe fondul majorării veniturilor populației, iar pe de altă parte prețurile pe piața locală au fost influențate de scumpirea produselor alimentare, petrolului și a altor materii prime pe piața internațională. Un impact l-a avut și ajustarea unor tarife aferente prețurilor reglementate.

Dacă la începutul anului creșterea la nivel global a presiunilor pro-inflaționiste era văzută ca un efect temporar, actualmente, majoritatea autorităților monetare, precum și FMI au atenționat despre accentuarea acestora și necesitatea măsurilor pentru contracararea efectelor negative.

Astfel, prognoza actuală a inflației, față de cea din raportul asupra inflației anterior, a fost revizuită în sus de către BNM. Scenariul de prognoză a inflației a fost elaborat în condiții de incertitudine sporită, cauzată în special și de lipsa unei informații certe privind majorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii casnici și agenții economici. În acest context, mărimea șocului aferent prețurilor reglementate depinde și de măsurile compensatorii ale Guvernului.

În acest an, inflația va atinge cota maximă pentru ultimii 20 de ani, afirmă economistul Veaceslav Ioniță. Acesta atrage atenția asupra faptului că în Moldova, luna anterioară a fost înregistrată o accelerare puternică, de pese 12,4%, iar la la produsele alimentare am ajuns la 15,5%.



Pub