Sandu, după criticile de la Veneția: E greu să le explici celor de la Strasbourg despre suspiciuni că Procurorul General ar îndeplini ordine ale grupării criminale Platon

Șefa statului, Maia Sandu, consideră că avizul de la Veneția este unul cu anumite elemente critice. „Nu aș spune că este unul negativ, în care apar semne de întrebare de ce a trebuit să fie modificată legea așa de repede și de ce a trebuit să se intervină la această lege. E mai greu să le explici oamenilor de la Strasbourg despre faptul că pot să existe suspiciuni în raport cu Procurorul General al țării că ar îndeplini anumite ordine ale unei grupări criminale, în cazul de față - Platon și că uneori trebuie să acționezi rapid pentru că dacă nu acționezi pui în pericol domenii întregi”, a spus Sandu, la În profunzime, de la Pro TV.

Foto: UNIMEDIA

„Parlamentul a avut de ales - să intervină rapid pentru a opri o situație mult mai critică, după care evident acum are timp necesar să corecteze legea, inclusiv să vadă pe sistemul de evaluare a Procurorului General ce se poate îmbunătăți”, a spus Sandu. 

Comisia de la Veneția a venit cu un aviz prin care recomandă ca Procurorul General să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo să fie revizuită substanțial.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța că a făcut cunoştinţă cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021, iar recomandările emise „vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”.

Între timp, opoziția a ieșit cu critici. Vasile Bolea a spus că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și președinta Comisiei Juridice Olesea Stamate trebuie să demisioneze, iar Batrîncea a afirmat că „Moldova va fi izolată, dacă va ignora recomandările Comisiei de la Veneția”.

În același timp, președintele Parlamentului Igor Grosu a că spus că „nu vede motive pentru a nu fi evaluat Procurorul General suspendat”, iar politologul Dionis Cenușa a spus că avizul Comisiei a fost unul previzibil.

Președinta Comisiei Juridice Olesea Stamate susține că opinia Comisiei „este pe alocuri critică, dar de fapt formulează un set de recomandări care vin să îmbunătățească legea adoptată în Parlament”. „În special se referă la faptul că legea trebuie să prescrie acele criterii de evaluare a Procurorului general și acestea nu trebuie să fie lăsate la discreția CSP. Aceste aspecte noi le vom considera și le vom introduce în lege”, a declarat Stamate.


Pub