(video) „O declarație nereușită a domnului ministru”. Maia Sandu, pusă să comenteze o afirmație pe care Dumitru Budianschi nu a făcut-o

Șefa statului, Maia Sandu, a fost pusă în situația de a comenta o declarație pe care ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, de fapt nu a făcut-o, mai exact, o frază scoasă din context, care a apărut în unele surse media, după participarea acestuia la o emisiune televizată, pe 7 decembrie, privind salariile miniștrilor și angajaților ministerelor. Întrebarea i-a fost pusă președintei în cadrul emisiunii În profunzime, de ieri, de la ProTV.

Foto: captura ecran

„Este o politică foarte populistă și periculoasă, atunci când se insistă că demnitarii trebuie să lucreze cu un salariu jos sau de dorit în genere să nu primească salariu. Aceasta este o cale directă pentru ca în aceste funcții să poată ajunge doar oligarhii, pentru a construi un stat oligarhic, deoarece numai persoanele care au venituri din altă parte pot să vină în ministere, în Parlament și în Președinție și să nu își facă grija salariului, deoarece ei vin acolo cu totul pentru alte interese. Persoanele care vin în aceste funcții, într-o formă sau alta trebuie să fie persoane capabile, care au oportunități mai bune în sectorul privat sau în alte domenii. Este total incorect să aștepți persoane bune, care au salarii de zeci de ori mai mari să vină în ministere sau în fruntea ministerelor cu aceste salarii foarte mici. Dacă noi asta gândim, noi trebuie să spunem, de fapt, cu text deschis, că acei oameni care lucrează pentru salariu și trăiesc din salariu nu au ce căuta la minister. Un ministru lucrează 12-13 ore pe zi, inclusiv sâmbătă, responsabilitatea este mare, cineva care se îndoiește și crede că aceasta sau altă funcție din minister o poate îndeplini oricine, să încerce”, a menționat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”, de la TVM, din 7 decembrie.


Șefa statului, Maia Sandu, a fost rugată să comenteze această declarație, dar scoasă din context, în cadrul ultimei emisiuni la care a participat, la ProTv.

„Dvs ați văzut declarația ministrului Finanțelor, care a spus că dacă vii să lucrezi numai pentru salariu și să te întreții din acest salariu, nu ai ce să cauți la minister?”, a întrebat-o pe șefa statului prezentatoarea emisiunii în Profunzime.

„Sunt sigură că este o declarație nereușită a domnului ministru. Bănuiesc că a vrut să spună că la stat nu ai cum să câștigi foarte mult, asta este realitatea și, respectiv, cei care caută bani mari ar trebui să caute acești bani în altă parte, în sectorul privat. Dar, bineînțeles, nu ne putem permite o situație în care oamenii nu-și pot câștiga elementarul pentru a se întreține, pentru că atunci riscăm să nu putem completa aceste funcții cu oamenii competenți. Deci, nu trebuie să mergem nici într-o extremă, nici în alta, nici populism, câns se spune că oamenii competenți ar trebui să vină să muncească pentru un salariu derizoriu, dar nici să ajungem în situația când salariile plătite acestor funcționari sunt mult mai mari decât salariul mediu pe economie”, a răspuns Maia Sandu. 


Pub