Moldovenii care muncesc ilegal în Rusia ar putea fi expulzați din țară, de la 1 ianuarie. Care sunt noile condiții, anunțate de autorități

De la 1 ianuarie, cetățenii străini care muncesc ilegal în Rusia pot fi expulzați din țară, iar angajatorii care le-au oferit locuri de muncă par putea fi amendați cu până la 800 de mii de ruble pentru fiecare persoană angajată fără contract, scrie tass.ru, cu referire la serviciul, de presă al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse.

Foto: Simion Ciochină

De la 1 ianuarie, pentru angajare ilegală, în afară de amenzile de până la cinci mii de ruble, împotriva străinilor pot fi luate măsuri legate de expulzarea din Rusia și interzicerea intrării în țară. Angajatorii pentru atragerea ilegală a cetățenilor străini la muncă pot fi sancționați cu amenzi de până la 800 de mii de ruble pentru fiecare astfel de angajat”, au prcizat în centrul de presă.

Ministerul Afacerilor Interne a remarcat că la 31 decembrie expiră măsurile provizorii introduse de președintele Rusiei, care le-au permis străinilor să-și reglementeze statutul juridic, pentru a desfășura în mod legal activități de muncă, fără a părăsi țara.

„În acest context, Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei recomandă insistent ca, până la 31 decembrie 2021, cetățenii străini care nu au documente pentru a lucra în Rusia, să contacteze imediat instituțiile responsabile”, a subliniat centrul de presă.

Cetățenii Azerbaidjanului, Republicii Moldova, Tadjikistanului, Uzbekistanului și Ucrainei au dreptul de a solicita eliberarea unei patente fără a lua în considerare cerințele pentru termenul limită de depunere a documentelor și scopul declarat de intrare în Federația Rusă, iar cetățenii statelor membre ale Uniunii Economice Euroasiatică poate încheia contracte de muncă sau civile indiferent de scopul intrării în Rusia.

Totodată, angajatorii care atrag cetățeni străini pentru muncă sau pentru a presta servicii pot oficializa relațiile de muncă cu aceștia și pot notifica organele teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei în termen de trei zile. În același timp, angajatorii care nu au permis de implicare a lucrătorilor străini în activitate trebuie să solicite permise de muncă pentru cetățenii străini, indiferent de scopul intrării lor în Rusia.


Pub