Popșoi îi răspunde lui Plîngău, despre „impunitatea PAS pentru slugile lui Plahotniuc”: În evaluarea externă, mecanismul va elimina pe cei care au probleme de integritate, fără dubii

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a venit cu un răspuns la acuzațiile lui Plîngău „de impunitate PAS” în instituțiile statului și în special privind decizia Procuraturii de a nu iniția proces penal urmărire penală pe numele magistraților Musteață și Cernat. „În cazul dat urmărirea penală este mai complicat să demonstreze, în evaluarea externă, mecanismul va fi de așa natură încât cei care au probleme de integritate sau de profesionalism, acel mecanism să elimine din sistem nu doar pe cei pasibile de răspundere penale”, a declarat deputatul PAS la emisiunea Puterea a Patra de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„Declarația domnului Plîngău este evident că este una politică, poate exagerată. Consider că dumnealui are temeiul său să se expună așa cum o face. Îl respect, dar în același timp am încredere în acțiunile Procuraturii, dar aceasta nu înseamnă că acei membri ai CSM-ului sau judecătorii de la Curtea Supermă sau orice alt înalt funcționar din justiție nu va trebui să dea socoteala atunci când va veni timpul să fie evaluat în procesul de evaluare externă. Și acolo rigorile vor fi mult mai mari. În sensul în care pentru încălcări mult mai mici vor fi putea trași la răspundere, dacă nu vor trece evaluarea.

În cazul dat urmărirea penală este mai complicat să demonstreze, în evaluarea externă, mecanismul va fi de așa natură încât cei care au probleme de integritate sau de profesionalism, acel mecanism să elimine din sistem nu doar pe cei pasibile de răspundere penale, pentru că este un mecanism mult mai complicat și dacă ar fi lucrat acest mecanism, nu ar fi nevoi să implementăm noi acest mecanism complicat. Această reformă va evalua toți judecătorii și toți procurorii. În rezultatul reformei urmează să vedem cine va trece acel filtru al comisiei independente și profesioniste, așa încât să nu mai existe dubii că cineva s-ar mai regăsi în justiție, iar locul nu îi este acolo, așa cum sugerează unii colegi”, a comentat Popșoi.

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, va solicita să-i fie prezentată ordonanța prin care Procuratura a fost dispus refuzul în pornirea urmăririi penale în privința judecătorilor, Dorel Musteață și Nina Cernat. „Ca autor al sesizării adresate Procuraturii pe numele judecătorilor Dorel Musteață și Nina Cernat, constat că mi-au fost încălcate mai multe drepturi procesuale. Voi solicita să-mi fie prezentată ordonanța pentru a o putea contesta în conformitate cu legea”, a declarat Plîngău.

Procurorii au anunțat astăzi că au efectuat investigațiile în privința judecătorilor, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață și Nina Cernat, iar acuzațiile imputate ultimilor nu și-au găsit confirmarea, astfel „a fost dispus refuzul în pornirea urmăririi penale, iar procesele penale inițiate au fost clasate”.

Parlamentul a desemnat pe 4 noiembrie 2021, doi noi judecători la CSJ. Candidatura lui Dorel Musteață a fost susținută de 52 de deputați, iar a lui Ghenadie Plămădeală de 55 de parlamentari.

Asta după ce Comisia juridică a avizat candidatura lui Dorel Musteață. Pasul a fost criticat de juristul Nicolae Eșanu, fostul deputat al Platformei DA Dinu Plîngău, fostul procuror al mun. Chișinău, Ivan Diacov, dar și de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații, după criticile din spațiul public. Totodată, deciziile majorității PAS au stârnit un schimb de replici între foștii colegi din Blocul ACUM, Dinu Plîngău și Sergiu Litvinenco

Totodată, fostul deputat al Platformei DA a publicat un act care arată că „un oarecare Dorel Musteață procura. în 2017, tocmai două apartamente în centru capitalei, cu puțin peste 40 mii euro”. „Din ultima declarație de avere a „reformatorului” justiției puteți afla că dânsul are în proprietate un apartament de lux, cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați, pe care l-a primit drept donație, în 2019, de la o rudă. Dânsul zice că este de la soacră. Solicit ca domnul Musteață să explice conținutul acestui document, iar pentru organele abilitate sunt gata să prezint actul respectiv cu adresele apartamentelor”, menționa Slusari.

Peste câteva zile, Alexandr Slusari publica, pe Facebook, „un fragment din nota informativă, pe care unul din serviciile speciale a emis-o în adresa conducerii țării”. „Se scrie despre contribuția „modestă” de 13590 euro a lui Dorin Damir la procurarea apartamentului pentru fidelizarea unui judecător, care acum este speranța guvernării în reformarea justiției”, menționa fostul deputat, referindu-se la Dorel Musteață.

La rândul său, președintele interimar al CSM a respins acuzațiile aduse, precum că cea de-a treia rată a unuia dintre apartamentele pe care Musteață le-ar fi cumpărat în 2017 de la Basconslux ar fi fost achitată de către președintele FEA, Dorin Damir, aflat în detenție.

La 23 noiembrie, Alexandr Slusari a publicat „nota informativă de la SIS pe numele lui Dorel Musteață și al Ninei Cernat”. „Vedeți despre câte apartamente, case de lux, terenuri și automobile este vorba... Aștept reacția la aceasta notă informativă și abrogarea hotărârii Parlamentului privind numirea lui Musteață în funcția de judecător CSJ”, a precizat ex-deputatul.

La 24 noiembrie, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat autenticitatea documentului se re referă la averile lui Dorel Musteață și ale Ninei Cernat. Documentul a fost remis către Procuratura Generală, „pentru verificările de rigoare”.

Totodată, conducerea SIS a dispus un control intern, „pentru a stabili cauza și circumstanțele în care nota informativă din 28 ianuarie 2020, cu privire la averile lui Dorel Musteață și ale Ninei Cernat a fost trimită unor persoane terțe, dar și condițiile care au dus la apariția divergențelor existente între cele două note remise”.

„A fost stabilit faptul, că informația primară, prezentată către organele Procuraturii, nu are caracter probatoriu, nefiind constatați indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința judecătorului vizat, datele respective fiind prezentate Comisiei parlamentare de profil”, se menționat în comunicatul SIS.

La 25 noiembrie, Procuratura Anticorupție informa că, a fost sesizată de către Procuratura Generală în vederea examinării circumstanțelor expuse în nota informativă emisă de Serviciul de Informații și Securitate, în privința magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat.

La 1 decembrie, Platforma DA anunța că va depune un denunț oficial la Procuratura Generală, în care solicită autorităților abilitate investigarea faptelor ce sunt imputate celor 2 magistrați în nota SIS. Formațiunea cere anchetarea magistraților prin prisma art.330 indice 2 din Codul Penal al RM, care se referă la îmbogățirea ilicită.


Pub