Creditul bancar: avantaje și dezavantaje. La ce trebuie să fii atent când alegi un credit

28 Dec. 2021, 12:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
28 Dec. 2021, 12:47 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Prin intermediul podcastului „De unde apar banii” cu Vitalie Condrațchi, Banca Națională a Moldovei explică care sunt avantajele și dezavantajele unui credit bancar. De asemenea, aveți posibilitatea să aflați și date istorice despre credit, cum a apărut și când a încetat să mai fie considerat „un păcat de moarte”.

„Dobânda, adică plata pentru folosirea unei sume de bani a apărut încă înainte să fie inventat scrisul. Din acest motiv, originea sa exactă este necunoscută, însă în majoritatea limbilor antice termenul provine de la cuvântul „urmaș” și se presupune că a apărut din procesul de împrumut al vitelor între gospodării, când acestea trebuiau întoarse cu puiii născuți între timp. Încă în Mesopotamia, cu 2400 de ani înaintea erei noastre avem mărturii scrise despre iertarea datoriilor.”

Economistul Veaceslav Ioniță împarte tipurile de credit în 3 mari categorii:

  • credite ipotecare (pentru procurarea unui imobil);
  • credite de consum (când vrei să cumperi un frigider, o mașină de spălat, etc);
  • creditele pentru persoanele fizice și pentru afaceri.

Când vrem să luăm un credit trebuie să luăm în calcul, în primul rând, dacă avem nevoie de acesta.

„Se poate întâmpla ca veniturile viitoare să scadă și să nu putem întoarce creditul. Se poate întâmpla ca dobânda să crească și atunci va trebui să plătim mai mult decât ne așteptăm.”

Dacă ați decis că aveți nevoie de un credit, alegeți produsul care vi se potrivește cel mai bine: creditul ipotecar, creditul de consum, credite overdraft sau o linie de credit.

„Orice credit am alege, trebuie să studiem care este perioada de grație, comisionul de acordare și cel anual de administrare, dobânda anuală și modul de calculare a dobânzii simple sau compuse, perioada de achitare și suma lunară spre plată. În final, trebuie să cerem băncii să ne prezinte dobânda anuală efectivă (DAE). Pentru a avea cifre comparabile, vom verifica acești parametri la diferite bănci în baza unei sume similare. Cel mai simplu este să comparăm în baza DAE care include toate costurile anuale.”

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 14:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 14:45 // Actual //  Lupu Eduard

Locuitorii din Găgăuzia își pot retrage banii de pe cardurile MIR emise de băncile din Federația Rusă, potrivit informațiilor Sberbankului transnistrean, citate de rupor.md.

„Deservim cardurile MIR rusești. Chiar și cetățenii străini pot retrage bani de la orice sucursală bancară din Transnistria. Pentru a face acest lucru e nevoie de un card de migrație și un pașaport. La efectuarea unei operațiuni de către cetățeni străini se percepe un comision de 2%. Banii pot fi ridicați în ruble transnistrene și ruble rusești”, se arată ă mesajul băncii.

Anterior, Președintele Adunării Populare din Găgăuzia Dmitrii Konstantinov declara că peste 8 mii de pensionari și bugetari din Găgăuzia au primit primele plăți pe cardurile bancare MIR.

Într-o reacție pentru BANI.MD, Biroul de Reintegrare susține că: „pe teritoriul Republicii Moldova sistemul de plăți cu carduri este autorizat de către Banca Națională a Moldovei, care, din câte se cunoaște nu a emis asemenea autorizații. În același timp, perimetrul transnistrean urmare a nereglementării conflictului nu poate fi supravegheat efectiv și este inaccesibil pentru desfășurarea activității instituțiilor bancare licențiate de Banca Națională a Moldovei”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău