Giganții auto și-au lăsat clienții pe tușă în anul 2021. Nemții se bucură de preţurile record pentru maşinile de lux

28 Dec. 2021, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Dec. 2021, 17:48 // Actual //  Lupu Eduard

Giganții auto mondiali au produs în anul 2021 cu 10 mil. mașini mai puține față de cât au planificat. Cauza a fost problema lanțurilor de aprovizionare și deficitului de semiconductori, potrivit LMC Automotive.

Estimările arată că cel mai mult au avut de suferit producătorii de automobile din Europa. Aceștia au avut nevoie cel mai mult de microcomponente comparativ cu producătorii de pe alte continente. Europenii au produs cu 3 mil. automobile mai puțin față de estimări. Problemele de aprovizionare, potrivit LMC Automotive, din industria auto vor dura până în a doua jumătate a anului 2022. Iar penuria de semiconductori va continua până în 2023.

Totodată, Justin Cox, șeful grupului global de producție la LMS Automotive, a indicat că în ultima perioadă au existat temeiuri pentru prognoze mai optimiste cu privire la starea industriei. „Cred că industria auto începe să se descurce puțin mai bine cu provocările lanțului de aprovizionare. Producătorii nu doresc ca problemele să se repete”, a spus el.

Se estimează că producția de automobile va ajunge la 84,9 milioane de unități în 2021. Aceasta este o creștere cu 12% față de 2020, când blocajele au dat peste caă producția.

Totodată, constructorii auto germani s-au bucurat de preţuri record pentru modelele lor de lux în acest an, în contextul în care penuria de semiconductoare au restricţionat livrările de maşini către cele mai mari pieţe chiar în condiţiile unei creşteri puternice a cererii de consum, notează Financial Times.

Veniturile pe maşină în cazul BMW, Audi şi Mercedes-Benz au crescut în medie cu aproape 25% faţă de 2019, relevă o analiză realizată de banca Stifel pentru FT.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău