image
Sursa foto: sigmalive.com

4 mii de moldoveni au achitat avansuri pentru vacanțe în Grecia, dar care au fost anulate; De ce nu-și pot recupera banii

Peste patru mii de cetățeni ai Republicii Moldova au achitat, în perioada octombrie 2019 - martie 2020, plăți în avans pentru vacanțele în Grecia, dar care au fost anulate. Serviciile nu au fost prestate, iar banii nu pot fi deocamdată întorși, precizează Asociația Națională a Agenților Economici de Turism.

Potrivit ANAT, peste 1 milion de euro, pentru acești 4 mii de călători, au transferat agenții economici de turism din R. Moldova drept avansuri pentru vacanțele planificate ale clienților sai, furnizorilor Greci. Pandemia însa a dat totul peste cap.

Asociația cere să se organizeze o ședință extraordinară a Parlamentului Republicii Moldova pentru a fi votat de urgență, în lectura a doua, proiectul de lege privind unele măsuri de susținere a călătorilor și a agenților economici din industria turismului pentru atenuarea efectelor negative generate de situația epidemiologică (COVID-19).

„De ce proiectul de lege nu a fost votat in lectura a doua? Or, cum este mai bine pentru consumator, să falimenteze un agent economic sau să i se dea posibilitatea sa muncească pentru a rambursa banii consumatorului?”, se întreabă cei de la ANTA.

În baza acestei legi, operatorii din turism urmau sa ramburseze avansurile clienților care au reziliat contractele în urma restricțiilor pandemice până la 31 decembrie. Deorece Grecia a interzis călătoriile în scopuri turistice pentru cetățenii R. Moldova până pe 5 iulie 2021, fluxul de turiști a scăzut semnificativ creând impedimente majore in procesul rambursărilor bănești. Totodată, cel mai mare furnizor de servicii turistice în Grecia pe piața RM (cu o cota de aproximativ 70%) si anume Mouzenidis Travel Grecia a anunțat sistarea activității sale și întreruperea deservirii turiștilor cu pachete turistice deja achitate, fără însă a restitui avansurile.

ANAT a solicitat autorităților să extindă efectele legii până la data de 30 septembrie 2022. Acest termen va permite negocierea, deja inițiată, cu statul grec, pentru identificarea soluțiilor în cazul Mouzenidis Travel.

Noutăţile partenerilor

comentarii: