(video) Reglări de conturi cu focuri de armă între contrabandiștii din Moldova și Ucraina. Cum comentează IGPF, acuzat că ține în secret cazul

Fostul șef al MoldAtsa, Sorin Stati, susține că la sfârșitul lunii noiembrie, la nordul țării la hotar cu Ucraina, au avut loc reglări de conturi între contrabandiștii din Moldova și Ucraina. „O porțiune din hotarul de stat a fost „alocat” contrabandiștilor ca coridor verde pentru trecerea contrabandei formată din mărfuri de larg consum provenită de la piața din Cernăuți, anume acolo și s-a petrecut această „razborcă” în stilul anilor 90”, a scria acesta pe Facebook. Potrivit lui, la fața locului au intervenit polițiștii de frontieră, iar la indicația șefului direcției Nord comisarul-principal Andrei Teut nu s-au implicat, nu au documentat cazul și nicio persoană nu a fost reținută sau pedepsită. De partea cealaltă, IGPF confirmă incidentul și spune că a fost raportat imediat conducerii ierarhic superioare și s-au întreprins măsurile de examinare a circumstanțelor de fapt și de drept.

Foto: captură video

„După ce unul din contrabandiști de pe teritoriul Moldovei a tras cu pistolul în direcția Ucrainei peste hotar, iar patrulele poliției de frontiera au raportat că au auzit focuri de armă, au primit indicația respectivă să nu întreprindă nimic. Focurile de armă au fost trase în prezența polițiștilor de frontieră. Peste câteva zile, șeful direcției Nord Andrei Teut, a dat totuși indicația să pornească ancheta de serviciu pe acest caz, din motiv că i-a fost frica că va fi scurgere de informație și pentru orice eventualitate a inițiat așa numita investigație, dar nu penală. Procuratura nu a fost informată cu privire la acest incident, deși peste alte câteva zile a fost înregistrat materialul în R1, dar sub o fabulă redactată”, a scris Stati.

Acesta mai spune că nici conducerea MAI nu ar fi la curent cu acest caz.

„Focuri de armă trase peste hotarul țării, mai ales de către bandiți, pot fi catalogate ca acte de agresiune împotriva statului respectiv, situația dată fiind acum investigată de către autoritațile Ucrainei. În video se vede cum un individ se apropie de fîșia forestieră care delimitează hotarul țării și efectuează câteva focuri de arma în direcția Ucrainei, spre alte persoane aflate pe partea ucraineană, fiind deja prezenți acolo polițiștii de frontieră. Cu părere de rău, conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră ține în secret acest caz”, a mai scris acesta.

Reprezentanții IGPF spun că informațiile publicate „nicidecum nu prezintă realitatea celor întâmplate recent în zona de responsabilitate a unui sector al Poliției de Frontieră, din contra au fost făcute publice probe din cadrul unei cauze penale”.

„Până în prezent, în cadrul acesteia sunt cercetate acțiunile comise și se efectuează acțiuni de urmărire penală, despre rezultatul căreia vom reveni ulterior. Totodată, dezmințim faptul că polițiștii de frontieră ar fi fost în cârdășie cu „contrabandiștii” și ar fi facilitat desfășurarea acestor activități ilegale în zona de frontieră.

Nu excludem că informațiile apărute în public, au fost prezentate de către persoane care anterior au organizat și desfășurat activități ilegale în zona de frontieră și care, la moment, sunt deranjate de acțiunile întreprinse de către Poliția de Frontieră, pe dimensiunea contracarării criminalității transfrontaliere în zona de nord a țării. În pofida oricăror insinuări, reiterăm că acțiunile polițiștilor de frontieră, inclusiv a celor cu funcții de conducere în cadrul instituției, nu se realizează în baza indicațiilor, ci doar în baza cadrului legislativ, care reglementează activitatea de serviciu pentru asigurarea securității frontierei de stat.

La fel, Poliția de Frontieră se adresează către cetățenii care dispun de informații despre pretinse ilegalități, să ne sesizeze pe noi sau instituțiile competente pentru luarea deciziilor legale ce se impun”, menționează reprezentanții IGPF.



Pub