„O justificare penibilă”. Plîngău, indignat de reacția IGPF la reglarea de conturi de la vamă: Conducerea MAI trebuia să fie audiată la Parlament

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a venit cu un comentariu la reglarea de conturi la granița dintre Republica Moldova și Ucraina. „După apariția acestor înregistrări, conducerea Poliției de Frontieră și procuratura urma să iasă cu explicații, în schimb, au emis un comunicat care atacă persoana care a făcut publice aceste înregistrări”, a declarat Plângău. Acesta spune că „într-o țară normală conducerea MAI urma să fie audiată la Parlament” .

Foto: UNIMEDIA

„În timp ce conducerea MAI se laudă cum luptă împotriva contrabandei, în spațiul public au apărut niște înregistrări care arată o reglare de conturi cu tragerea focurilor de armă exact la granița dintre Republica Moldova și Ucraina. Băieții simt o așa impunitate în fața legii, încât au început să împuște unii în alții. După apariția acestor înregistrări, conducerea Poliției de Frontieră și procuratura urma să iasă cu explicații, în schimb, au emis un comunicat care atacă persoana care a făcut publice aceste înregistrări. Cică, nu există nicio colaborare între polițiștii de frontieră și contrabandiști, iar înregistrările au fost făcute de „bandiți”. O comunicare mai proastă și o justificare mai penibilă e greu să găsești. După ce s-a întâmplat o crimă împotriva lui Gheorghe Petic care era vocal la tema dată, i-aș sfătui persoanei care a făcut publice aceste înregistrări să se păzească, să nu urce la volan și să nu iasă din casă singur.

Într-o țară normală, după apariția acestor înregistrări, conducerea MAI urma să fie audiată la Parlament în cadrul unei moțiuni simple. La noi, se construiesc drumuri bune și se curăță copacii pentru ca „băieții” să treacă contrabanda mai ușor. Contrabandiști reușesc ca prin minune să fugă și sunt de negăsit. Poate pentru că ei merg pe drumuri bune, asfaltate calitativ, în timp ce alții merg prin gropi și calcă prin străchini? Apropo, ce se mai aude cu avionul de la Hlinaia Mică și cu băieții pierduți prin Cupcini? Acolo era un adevărat aerodrom”, spune Plîngău.

Fostul șef al MoldAtsa, Sorin Stati, susține că la sfârșitul lunii noiembrie, la nordul țării la hotar cu Ucraina, au avut loc reglări de conturi între contrabandiștii din Moldova și Ucraina. „O porțiune din hotarul de stat a fost „alocat” contrabandiștilor ca coridor verde pentru trecerea contrabandei formată din mărfuri de larg consum provenită de la piața din Cernăuți, anume acolo și s-a petrecut aceasta „razborca„ în stilul anilor 90”, a scria acesta pe Facebook. Potrivit lui, la fața locului au intervenit polițiștii de frontieră, iar la indicația șefului direcției Nord comisarul-principal Andrei Teut nu s-au implicat, nu au documentat cazul și nicio persoană nu a fost reținută sau pedepsită. De partea cealaltă, IGPF confirmă incidentul și spune că a fost raportat imediat conducerii ierarhic superioare și s-au întreprins măsurile de examinare a circumstanțelor de fapt și de drept.


Pub