Guvernul va prelungi trecerea posturilor vamale la hotarul estic „fără impozitare”. Slusari: Din nou cedează față de regimul separatist

Guvernul urmează să prelungească cu încă 6 luni regimul trecerii posturilor vamale la hotarul estic fără impozitare și cu un control vamal superficial al mărfurilor. Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, crede că „guvernarea ar trebui să explice public raționamentul acestei concesii, care aduce tot mai multe prejudicii Republicii Moldova”. Acesta face referire la nota informativă la proiectul Hotărârii, care este una scurtă și vagă în opinia sa. „Apropo, cedări continuă față de Transnistria se produc pe fundalul unor aplicații militare demonstrative de sâmbătă, care în premieră au fost organizate lângă hotarul administrativ și nu la poligon”, a scris Slusari, pe Facebook.

Foto: UNIMEDIA
„Cine nu cunoaște, vă informez că cea mai mare parte a «importului» în așa zisa republica transnistreană intră din Ucraina prin localitatea Cuciurgan, unde sunt amplasate două posturi vamale comune, care practic se ocupă mai mult cu monitorizarea mărfurilor aduse. Dincolo de faptul că «importatorii» nu achită niciun ban de TVA și accize în bugetul de stat, vameșii și ANSA nu verifică corespunderea documentelor de import legislației Moldovei și nu efectuează control fizic.

Practic, marfa intră în regiune doar cu borderoul vamal. Nu există nicio garanție că mai multe produse aduse în raioanele din stânga Nistrului și neimpozitate, peste câteva ore nu vor fi aduse în partea dreaptă. Astfel de procedură rușinoasă vamală durează deja de 4 ani, din perioada lui Plahotniuc, și este un fel de legalizarea tăcită a contrabandei.

1 ianuarie era data limită pentru stoparea parțială a acestui dezmăț. Însă, noi vedem că în tradițiile proaste ale guvernelor precedente, în perioada de sărbători, când atenția societății este mai mult în altă zonă, executivul intenționează să continue înjosirea Moldovei și îmbogățirea unei grupări criminale din Tiraspol din contul cetățenilor și agenților economici din partea dreaptă a Nistrului. Să mai scoată separatiștii și armata de ocupație mai des tehnica lor militară, alimentată cu combustibilul adus fără impozite și control prin vama moldovenească”, a scris acesta.

Iată proiectul care urmează să fie aprobat miercuri.



Pub