Nu își vor primi banii nici în 2021. Moldovenii care și-au plătit în avans vacanțele în Grecia, cu speranța spulberată. Mesajul disperat al agențiilor de turism către Parlament

Moldovenii care și-au plătit în avans vacanța în Grecia, încă în 2019-2020, dar așa și nu au mai ajuns în țara elenă, din cauza pandemiei, ar putea să nu-și primească banii înapoi nici în acest an. Și asta deoarece unul dintre cei mai mari furnizori de servicii turistice din Grecia și-a sistat activitatea, iar agențiile din Moldova nu au suficiente resurse financiare, fiind blocate o perioadă de timp, în contextul situației Covid-19. În acest sens, Asociația Națională a Agenților Economici de Turism cere organizarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, pentru a vota în lectura a II-a proiectul de lege ce le-ar da agenților economici din domeniu un răgaz până în luna septembrie, pentru a returna avansurile primite. Termenul limită stabilit prin altă lege anterior expiră la 31 decembrie, iar ANAT solicită extinderea acestuia până în septembrie 2022.

Foto: Guliver/GettyImages

„În perioada octombrie 2019 – martie 2020, peste 4 mii de cetățeni ai RM au achitat avansuri pentru vacanțele planificate în sezonul estival 2020, cu destinația Grecia. Peste 1 milion de euro pentru acești 4 mii de călători au fost transferați de către agenții economici de turism din RM drept avans pentru vacanțele planificate ale clienților săi furnizorilor greci. Pandemia, însă, a dat totul peste cap. În baza Legii 72 din 2020, agenții economici de turism din RM urmau să ramburseze avansurile clienților săi, care au reziliat contractele în urma restricțiilor pandemice până la 31.12.2021. Peste câteva zile, acest termen expiră, însă din motive argumentate și anume - interdicția părții elene de a călători în scopuri turistice pentru cetățenii RM, care a fost insituită până la 5 iulie 2021, fluxul de turiști a scăzut semnificativ, creând impedimente majore în procesul rambursărilor bănești. Mai mult ca atât, la 17 iunie 2020, cel mai mare furnizor din Grecia care este pe piața din RM și deține o cotă de aproximativ 70%, Mouzenides travel Grecia, a anunțat sistarea activității sale și întreruperea deservirii turiștilor, cu pachetele turistice care deja erau achitate. Până în prezent aceste avansuri nu au fost rambursate. Acest fapt a impus Asociația Națională a Agenților Economici de Turism să vină cu o solicitare către Guvernul RM de a extinde efectele legii 72 din 21 mai 2020 până la data de 30.09.2022, deci, cerem un răgaz pentru a rambursa aceste avansuri. Acest termen va permite, în paralel, negocierea care este deja inițiată, cu statul grec, pentru identificarea soluțiilor vizavi de cazul Mouzenides travel Grecia, care este unul răsunător nu doar în RM. Consumatorii și din alte țări, cum ar fi Rusia, România, Ucraina, Serbia, Polonia, au aceleași probleme pe care le au și consumatorii din RM”, a menționat Ana Colța, președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism, în cadrul unei conferințe de presă, organizată astăzi.

„Ne-am bucurat foarte mult când am găsit susținerea în Parlamentul RM, în urma consultărilor publice, pe care le-am efectuat pe platforma parlamentară și în urma cărora, deputata PAS Dascalu Iulia a inițiat un proiect de lege privind prelungirea moratoriului la Legea 72 din 2020 până la 30 septembrie 2022, însă nu am înțeles de ce proiectul nu a fost votat în lectura a II-a. Avizurile au fost toate pozitive. Proiectul a fost votat în prima lectură de 68 de deputați, însă proiectul nu a mai fost înaintat pe lectura a II-a. Am rămas foarte confuzi când proiectul nu a fost supus votului în lectura a II-a, așa cum a fost preconizat. Este regretabil să presupunem că vreo persoană sau vreun agent economic cu intenții dubioase a influențat procesul de vot”, a mai adăugat Ana Colța.

Președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism susține că votarea proiectului în lectură finală este necesar pentru a întoarce moldovenilor banii, dar și pentru a nu pune agenții economici în situația de a plăti avocați și a umbla prin instanțe, în loc să caute soluții, precum și pentru a păstra locurile de muncă ale angajaților din domeniu: „Ce va urma? În caz că proiectul de lege nu va fi votat până la 31.12.2021, agenții economici vor fi nevoiți să muncească doar pentru avocați, judecăți și penalități de întârziere, deoarece la moment, nu au cum să ramburseze acești bani, avansurile fiind la furnizorii din Grecia. Unii agenți economici vor alege calea insolvabilității. Poate cineva e cointeresat ca o bună parte a agenților economici din turism să intre în insolvență, astfel monopolizând mai ușor piața serviciilor turistice. Dar să nu uităm și de resursele umane care muncesc în acest domeniu și care, în toiul iernii, cad sub riscul de a fi disponibilizate”.

În acest context, Asociația Națională a Agenților Economici de Turism solicită organizarea unei ședințe extraordinare a Legislativului, așa cum Legea votată după expirarea termenului limită stabilit în legea anterioară nu va fi retroactivă. „ANAT se adresează către președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, către fracțiunea PAS, rugăm susținerea și intervenția fiecăruia dintre dvs în rezolvarea problemei create în industria turismului, cu scopul de a indetifica soluții și de a rambursa banii cetățenilor. Rugăm insistent să se organizeze o ședință extraordinară a Parlamentului RM de urgență și să fie votat în lectura a II-a proiectul 382 din 2 decembrie 2021, care este considerat de mediul de afaceri strict necesar pentru consumatori și agenții economici de turism”, a precizat Ana Colța.




Pub