„Maia Sandu se eschivează de la întrevederile cu Putin și nu va participa la summitul de la Sankt Petersburg”. Politolog: Absența strategiei în relația cu Rusia - un eșec major

„Absența unei strategii vizavi de relația cu Rusia - un eșec major. În decursul unui an, Președintele Sandu s-a eschivat de la întrevederi directe cu omologul rus”, a comentat Cenușă. Acesta susține că „în 2022, dezvoltarea unei strategii de securitate națională și a unei abordări în relația cu Rusia trebuie să fie imperative”.

Foto: UNIMEDIA

„Liderii de țară a statelor CSI se vor întruni la o reuniune informală la Sankt Petersburg. Din partea Moldovei, nu va merge nimeni. Cel puțin așa a anunțat serviciul de presă al Kremlinul, citat de sursele oficiale bieloruse. În timp ce Președinția de la Chișinău tirajează filmulețe despre succesele mandatului de an ai Maiei Sandu, merită de subliniat două eșecuri majore cumva interdependente:

- Primul: Nedezvoltarea unei strategii naționale de securitate. Timp de un an țara nu a avut niciun fel de strategie de securitate, după ce Sandu a anulat-o pe cea elaborată de predecesorul său Igor Dodon. O țară fără de strategie de securitate este cum o corabie pe mare fără acces la datele de poziționare geografică.

- Al doilea: Absența unei strategii vizavi de relația cu Rusia. În decursul unui an, Președinta Sandu s-a eschivat de la întrevederi directe cu omologul rus, în timp ce s-a întâlnit și a discutat cu subalternul lui Putin, Dmitry Kozak. Acest lucru spune un singur lucru, Președinta Sandu nu știe cum să abordeze relația cu Rusia și reacționează post-factum, după cum s-a văzut în cazul crizei gazelor.

În 2022, dezvoltarea unei strategii de securitate națională (cu toate procedurile de transparență națională) și a unei abordări în relația cu Rusia (mature, adică realiste) sunt imperative”, a declarat Cenușă.

Igor Dodon, susține că „după Revelion, tariful la gazele naturale ar putea fi și mai mari”. Acesta spune că „Maia Sandu va face o greșeală enormă dacă nu va pleca” la întrevederea șefilor de state CSI de la Sankt Petersburg. „Îi propun președintei să profite de această oportunitate, să plece la Sankt-Petersburg, să se întâlnească cu Putin și să discute informal despre această problemă”, a spus Dodon în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova. Totodată, șefa statului susține că „în contextul în care este un contract semnat, nu este ce să de discute” la acest subiect.

„Ceea ce ține de prețurile la gaz, avem un contract semnat, nu văd ce este de discutat”, a răspuns la aceste declarații Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu a primit invitație oficială la summit-ul care va avea loc săptămâna aceasta la Sankt Petersburg. „Oficial noi nu am primit nicio invitație. Dar dacă vom primi, vom vedea, depinde de agendă și condițiile concrete”, a spus președinta în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova.


Pub