O nouă taxă pentru „responsabilizarea” șoferilor. Cantaragiu: Ar putea fi o plată de poluare, transportul este principala sursă

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că principala sursă de poluare a aerului este transportul. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură la Parlament. „Taxa asta de mediu este ca o măsură de responsabilizare a proprietarilor de autovehicule, de exemplu, atunci când mă duc eu să fac revizia tehnică în fiecare an la stațiile de verificare, când îmi măsoară emisiile, punem plafon ce emisii pot eu să generez și, în funcție de emisii, plătesc”, a explicat ministra în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Foto: descopera.ro

„Datele arată că principala sursă de poluare este transportul. Într-adevăr, obiectivul pe care trebuie să-l avem este: cum schimbăm parcul auto și cum responsabilizăm participanții la trafic sau proprietarii autovehiculelor să întrețină autovehiculele, astfel încât să diminuăm rata de poluare? Bine, aici și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are partea sa de spus, fiindcă transportatorii în mare parte sunt la gestiune sau domeniul transportului public, în mod special, este la gestiunea acestui minister prin politicile sale și dl ministru Spînu este predispus pentru asta. Din perspectiva Ministerului Mediului, noi acum la fel elaborăm și avem idei de a elabora politici, pentru a introduce taxe de poluare, taxe de carbon le zic la emisiile de la fiecare transport. Ideea mea, de exemplu, pe care am comunicat-o și atunci când a început să se elaboreze proiectul de lege privind protecția atmosferei, care astăzi este în parlament, deci, el a trecut de prima lectură, dar vrem să-l revizuim, să vedem dacă e cazul și de mai îmbunătățit. Acolo a fost introdusă prevederea aceasta privind verificarea, pentru că până acum nu există, în legea veche nu există obligația de a verifica sursele mobile, adică transportul, emisiile la transport și de a le taxa, să zic așa. Ca să înțelegem, taxa asta de mediu este ca o măsură de responsabilizare a proprietarilor de autovehicule și ideea mea este, de exemplu, atunci când mă duc eu să fac revizia tehnică în fiecare an la stațiile de verificare, când îmi măsoară emisiile, punem plafon ce emisii pot eu să generez și, în funcție de emisii, așa taxe plătesc. Asta este practica și în țările europene și astfel pe proprietari îi determină, în primul rând, să aibă grijă, există o piesă numită catalizator, care captează aceste emisii, că asta-i piesă de consum, s-o schimbe sau să întrețină mașinile astfel ca ele să aibă mai puține emisii sau să și le schimbe la timp” a declarat ministra Mediului.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a vorbit despre reușitele în cele patru luni de când a preluat conducerea noului minister, problemele depistate în domeniu, dar și politicile pe care dorește să le implementeze. Problema despăduririlor, prioritară. La Moldsilva s-a realizat o anchetă, dar încă se așteaptă un răspuns de la Inspectoratul de profil. „Noi ne dorim să aducem regulă în instituțiile statului din domeniul Mediului, ca să poată funcționa normal și să poată asigura un mediu curat”, a declarat Iuliana Cantaragiu la UNInterviu pentru UNIMEDIA.


Pub