image
Sursa foto: Profimedia

Concluziile de la primele analize ale „prafului de stele” colectat de pe asteroidul Ryugu

A trecut deja mai bine de un an de când sonda Hayabusa2 a adus praful prețios de pe o rocă spațială, iar acum avem acces în sfârșit la informații mai detaliate despre compoziția asteroidului Ryugu.

În două studii publicate recent, echipe internaționale de oameni de știință au dezvăluit că, în conformitate cu analizele desfășurate de sondă, asteroidul Ryugu este foarte întunecat, poros și unul dintre cele mai primitive materiale din Sistemul Solar la care am avut acces vreodată pe Pământ.

Deși nu este deloc surprinzător, rezultatele sunt foarte interesante. Având în vedere că asteroidul a rămas mai mult sau mai puțin neschimbat de la formarea Sistemului Solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani, mostrele acestea sunt printre cele mai bune instrumente pentru înțelegerea compoziției prafului din care obiectele Sistemului Solar au fuzionat.

Mostrele aduse de Hayabusa2, printre cele mai primordiale materiale

„Mostrele aduse de Hayabusa2 par să fie printre cele mai primordiale materiale disponibile în laboratoarele noastre. Mostrele reprezintă o colecție unică și prețioasă, care ar putea contribui la revizitarea paradigmelor originii și evoluției Sistemului Solar”, au scris cercetătorii.

Asteroidul Ryugu, cunoscut oficial drept 1999 JU3, este doar al doilea asteroid din care a fost efectuată o misiune de returnare. Primul a fost Itokawa, însă mecanismul de returnare a mostrelor a dat greș, astfel că doar o cantitate minusculă de praf a fost adusă pe Terra în 2010, scrie Descopera.ro.

De data aceasta, misiunea a avut succes, iar 5,4 grame de praf de asteroid au fost aduse și analizate îndeaproape pe Pământ. Între timp, sonda Hayabusa2 a pornit în căutare de alți asteroizi de la care să colecteze mostre, potrivit Science Alert.

Asteroidul Ryugu este extrem de poros

Știm deja că Ryugu aparține de categoria de asteroizi de tipul C, cel mai comun tip de asteroid din Sistemul Solar. Aceste roci sunt bogate în carbon, fapt pentru care sunt foarte întunecate, dar au și multe elemente volatile. De asemenea, asteroidul este extrem de poros. Potrivit măsurătorilor, Ryugu are o porozitate de 46%, adică mai mult decât orice alt meteorit carbonic pe care l-a studiat omenirea vreodată.

Oamenii de știință vor continua să efectueze mai multe analize pentru a descoperi mai multe detalii, nu doar despre Ryugu, ci și despre cum era Sistemul Solar atunci când abia începea să ia naștere din praful rămas de la Soare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: