Ce trebuie să știi dacă vrei să instalezi o hrănitoare pentru păsări pe timp de iarnă. Ce mâncare poți pune și cum o îngrijești

266286918_645621393517759_7180627506963076731_n

Prietenii noștri de la Ecopresa ne-au făcut un cadou util în prag de sărbători, oferindu-ne încă un motiv să fim mai grijulii față de mediul înconjurător. Astfel, ei ne-au amintit de păsările din jurul nostru care, pe timp de iarnă, au nevoie de calorii în plus pentru a supraviețui temperaturilor mici. Ne-au lăsat și un ghid complet de îngrijire a hrănitorii, dar și cu ce mâncare e corect să hrănim păsările în această perioadă. Deși încă nu am instalat hrănitoarea, vrem să împărtășim și cu voi ghidul util.

Hrănitorile sunt construite de EduJoc, sub ghidajul Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Membrii SPPN au elaborat și instrucțiunea despre cum să avem grijă de păsări corect.

În primul rând, am fost sfătuiți să folosim o sticlă de vin goală și curată, unde să turnăm periodic mâncarea pentru păsări. Aceasta trebuie amplasată în hrănitoare în poziție verticală, doar că gura să fie situată în jos.

În continuare, citiți sfaturile specialiștilor despre cum să aveți grijă de o hrănitoare.

De ce păsările sălbatice au nevoie de hrană pe timp de iarnă

Sezonul rece este provocator pentru majoritatea animalelor întrucât multe surse clasice de hrană au dispărut sau s-au rărit (insectele și fructele). Multe păsări se adună prin grădini și pe lângă case în căutarea hranei, iar noi putem să le ajutăm instalând o hrănitoare pe care să avem grijă s-o umplem sistematic cu mâncare.

Ce mâncare putem pune

Cele mai comune specii care ne vor vizita hrănitoarele sunt pițigoii (mari și albaștri), vrăbiile (de câmp și de casă), cintezele. Aceste păsări consumă în special semințe de floarea soarelui, de dovleac, de susan, de in. Semințele trebuie să fie crude. În amestec pot fi incluse și nuci, alune, arahide. Puteți completa mâncarea de bază cu cereale: mei, grâu, orz, ovăz, orez, păsat, făină de porumb măcinată gros sau mămăligă.

Mierlele și sturzii au ciocul moale și nu pot sparge semințe. Le vom da coji de cartofi, morcovi și alte legume fierte, bucăți de măr (inclusiv mere bătute sau parțial stricate), alte fructe, pomușoare strânse toamna și uscate (scoruș, porumbele, soc, păducel, măceș).

Pentru toți acești oaspeți putem face mix de hrană astfel încât păsările să aleagă ce mâncare e mai potrivită pentru ele. Putem agăța sau înfige mere și alte fructe în copacii din apropierea hrănitorii, din care mierlele vor rupe bucățele.

În perioadele foarte geroase, se recomandă adăugarea unei hrane mai calorice: bucăți de untură, slănină nesărată și neafumată, carne fiartă, ouă fierte. Vor devora totul pentru supraviețuirea în nopțile geroase.

Ce mâncare nu trebuie să punem

Nu punem:
# pâine, biscuiți și orice alte produse de patiserie (sistemul lor digestiv nu le poate digera și se pot îmbolnăvi);
# semințe sărate (sarea este dăunătoare pentru păsări);
# semințe prăjite sau prelucrate termic;
# hrană gătită sau condimentată pe gustul oamenilor;
# hrană pentru câini, pisici, papagali sau alte animale de companie.

Când punem mâncarea

Cel mai bine este să punem mâncare dimineața devreme pentru ca păsările să compenseze consumul de energie din timpul nopții. Putem pune mâncare și după-amiază, înainte de a se întuneca afară.

În funcție de dimensiunea hrănitorii, avem grijă s-o umplem frecvent (zilnic sau o dată la două-trei zile) și să nu lăsăm o pauză prea mare între două reîncărcări. Păsările tind să se obișnuiască repede cu sursa de hrană și, în perioade de criză, devin chiar dependente astfel încât o întreruperea bruscă și îndelungată le pune în dificultate pe timp de iarnă. Dacă există un strat de zăpadă și un strat permanent de gheață pe pământ, vom continua hrănirea până la sfârșitul lui martie.

Unde instalăm hrănitoarea

# Suportul pe care punem hrănitoarea trebuie să fie înalt, astfel încât pe el să nu poată urca pisicile, deci vom folosi un stâlp, o țeavă metalică sau peretele casei unde vom fixa o hrănitoare suspendată.

# Dacă nu găsim un stâlp la îndemână, putem pune hrănitoarea într-un copac aflat la o distanță mică de câteva locuri de refugiu (arbuști, șoproane, alți copaci, sârme de rufe etc.).

# Hrănitoarea trebuie păstrată curată, așadar vom îndepărta resturile și murdăria o dată pe săptămână. După îndepărtarea mecanică, vom șterge suprafețele hrănitorii cu soluție dezinfectantă pentru a preveni transmiterea infecțiilor între păsări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente