Serile friguroase le petrecem cu vin fiert. Opt rețete diferite pe care să le încerci acasă în acest sezon

Depositphotos_130801584_S

Vinul fiert își are originea în secolul II, fiind o invenție a romanilor care încălzeau vinul pentru a le fi mai puțin rece în timpul iernilor. Pe măsură ce romanii cucereau tot mai multe țări europene, pasiunea lor pentru această licoare s-a răspândit rapid pe continent. De-a lungul timpului, europenii au continuat să diversifice băutura, adăugând diverse condimente și astfel, licoarea a căpătat identități diferite. Am colectat câteva moduri de preparare a vinului fiert pentru serile de iarnă.

Rețeta clasică de glühwein

Glühwein-ul este popular în țările vorbitoare de limba germană, iar rețeta de bază conține vin roșu și câteva ingrediente definitorii. Am divizat rețeta pe pași.

#1. Ai nevoie de o sticlă cu vin roșu, pe care o vei turna într-o cratiță.

#2. Vei adăuga pe rând cuișoare, anason, scorțișoară și zahăr brun. Ai putea să adaugi și cardamon pentru o aromă și mai diversă.

#3. Când vinul ajunge la punctul de fierbere, redu la maxim din intensitatea focului și mai lasă-l 10 minute să fiarbă încet, dar nu înainte de a tăia felii de portocale pe care le vei adăuga în vin.

#4. Ultimul pas e cel mult-așteptat. Toarnă vinul în căni și savurează-l.

Vin Brulé în stil italian

Pentru acest tip de vin fiert vom alege un vin roșu fructat și câteva condimente care îl vor diferenția. Dacă vrei să aibă mai mult caracter, poți experimenta cu câteva picături de rom, cognac sau brandy. Pașii pe care să-i urmezi sunt descriși în continuare.

#1. Într-o cratiță amestecă mierea sau zahărul cu sucul de citrice și condimentele: cuișoare, scorțișoară, nucșoară, ghimbir (curățat și tocat mărunt), vanilie, anason, frunză de dafin și piper negru.

#2. Încălzește compoziția până când mierea sau zahărul se topesc, adaugă vinul și lasă totul la foc mic, pentru încă 15 minute.

#3. Savurează cu plăcere!

Grzaniec Galicyjski, în stil polonez

Versiunea poloneză este similară cu cea clasică, doar că are mai puține condimente, ceea ce o face potrivită pentru cei care nu sunt fanii aromelor puternice. Iată ce trebuie să faci.

#1. Adaugă într-o cratiță, în același timp, vinul roșu, zahăr, cuișoare, scorțișoară și o frunză de dafin.

#2. Lasă compoziția pe foc până ajunge la punctul de fierbere și apoi ia cratița de pe foc.

#3. Vinul se strecoară și apoi se toarnă în căni pentru a fi consumat fierbinte.

Vin Chaud

Pentru vinul fiert în stil francez vei avea nevoie de un vin roșu simplu, dar fructat, ca și în celelalte cazuri, o portocală, zahăr, cuișoare, scorțișoară, cardamon și un pic de cognac.

#1. După ce ai adunat ingredientele, decojește portocala cu un cuțit în felii subțiri și asigură-te că bucățile tăiate sunt cât mai bine curățite de partea albă a cojii.

#2. Amestecă vinul, zahărul, scorțișoara, cuișoarele, cardamonul și coaja de portocală într-o cratiță.

#3. Compoziția trebuie să rămână pe foc doar până la punctul de fierbere, apoi lasă vinul pentru câteva minute să se combine cu aromele.

#4. Filtrează vinul fiert, astfel încât să înlături condimentele. Acoperă-l cu un capac pentru încă 5 minute.

#5. Înainte de a turna vinul, toarnă câte un pic de cognac în fiecare pahar sau cană pentru o doză în plus de aromă și caracter.

Glögg, în stil suedez

Suedezii au creat o adevărată cultură în jurul acestei băuturi de iarnă și au o metodă proprie de preparare, care conține atât ingrediente clasice, cât și ingrediente speciale. Iată ce trebuie să faci.

#1. Combină vinul roșu cu un pic de bourbon sau vodcă și cu celelalte condimente: zahăr, coajă de portocală, stafide, semințe de cardamon, ghimbir, scorțișoară și cuișoare într-o cratiță.

#2. Pune combinația pe foc și las-o să ajungă la punctul de fierbere. Înlătură cratița de pe foc și lasă compoziția pentru o oră deoparte.

#3. Filtrează vinul pentru a înlătura condimentele și toarnă-l în pahare. Adaugă câteva migdale și stafide în fiecare pahar pentru un adaos de arome.

Sangria fiartă

Începem să diversificăm lista noastră și să propunem ceva mai îndrăzneț. Este important, însă, să știi că această sangria de iarnă trebuie plănuită cu câteva zile înainte, pentru că prepararea acesteia este un pic mai complexă. Vei avea nevoie de vin roșu, lichior de rodie, un shot de Jägermeister, rodie, răchițele, apă gazoasă, și condimente clasice pentru vin fiert.

#1. Înainte de petrecere, amestecă vinul cu shot-ul de Jägermeister, răchițelele și rodia. Acoperă și lasă la frigider pentru 3-7 zile pentru infuzare.

#2. Fierbe sucul de rodie și apa gazoasă într-o cratiță. Adaugă condimentele pentru vin fiert.

#3. Lasă acest amestec să se răcească și amestecă-l cu mixul alcoolizat și infuzat anterior. Se consumă la temperatura camerei.

Cherry Punch

Dacă totuși ai dori să încerci o băutură diferită de vinul fiert, ai putea să dai o șansă acestui Cherry Punch, o băutură caldă pe bază de whiskey – bună pentru petrecerile de iarnă. Explicăm de ce ai nevoie.

#1. Într-o cratiță, pune sucul de vișini, un pic de bourbon, scorțișoară și nucșoară.

#2. Ține compoziția pe foc până la momentul de fierbere, apoi toarnă în căni și decorează cu felii de portocale și scorțișoară.

Rețetele le-am tradus de pe thespruceeats.com.

Bonus de la echipa #diez: Izvar

În spațiul moldovenesc, vinul fiert se prepară simplu și conține de obicei trei ingrediente: vin roșu (de obicei, de casă), zahăr sau miere și piper negru. Combinația simplă ne amintește de copilărie și de serile friguroase când ne adăposteam lângă sobe.

Sursa fotografii: depositphotos.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente