image
Sursa foto: BBC

Primul Crăciun al reginei Elisabeta fără prințul Philip: „Un omagiu personal”, așteptat în mesajul ei de Sărbători

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este așteptată să transmită un mesaj de Crăciun foarte personal în acest an, la câteva luni de la moartea soțului ei, Prințul Philip, relatează BBC News și Metro.co.uk. Palatul Buckingham a publicat miercuri o fotografie din timpul filmărilor.

Mesajul anual a fost înregistrat săptămâna trecută, înainte de decizia Reginei de a rămâne la Castelul Windsor, din cauza îngrijorărilor legate de pandemie, acolo unde va petrece Crăciunul alături de prințul Charles și soția sa, Camilla, ducesa de Cornwall. În ziua de Crăciun, regina Elisabeta nu va apărea în public, anticipează presa britanică, deși consilierii de la Palatul Buckingham au anunțat că suverana este într-o „formă bună” și a avut nevoie de puține cadre pentru a finaliza înregistrarea. Tradiționalul discurs de Crăciun, care va fi difuzat sâmbătă la ora 15:00 GMT, este un mesaj adresat națiunii și întregului Commonwealth, despre anul care tocmai se încheie. Pentru regină, luna decembrie este sfârșitul anului în care prințul Philip a murit, după o căsnicie de 73 de ani impreună.

În înregistrare, suverana vorbește lângă o fotografie înrămată a cuplului făcută în timpul aniversării nunții lor de diamant, în 2007, și poartă aceeași broșă de safir care apare în imagine. Mai mult, este aceeași broșă, în formă de crizantemă, pe care regina a purtat-o ​​în luna de miere în 1947, scrie libertatea.ro.

Palatul Buckingham a anunțat o slujbă în memoria Prințului, care va avea loc la Westminster Abbey în primăvară, printre invitați numărându-se și reprezentați ai organizațiilor sale de caritate. Discursul din acest an este de așteptat să fie mai personal decât de obicei, într-un an în care multe familii au fost lovite de doliu și greutăți în contextul pandemiei. Mesajul anual, înregistrat la Castelul Windsor, vine după îngrijorările legate de sănătatea suveranei în vârstă de 95 de ani.

Regina Elisabeta a fost nevoită să-și anuleze participarea la o serie de evenimente publice, în toamnă, inclusiv la summitul COP 26 de la Glasgow privind schimbprile climatice și la slujba din Duminica Comemorării, de la Londra. Regina își găzduiește în mod normal familia numeroasă la Sandringham din Norfolk, unde membrii acesteia sunt de obicei urmăriți de mulțimi când merg la biserică pe 25 decembrie, dar pandemia a anulat ceremoniile în ultimii doi ani. Regina a anulat, de asemenea, în acest an un prânz tradițional înainte de Crăciun cu familia extinsă, care era programat pentru marți.

Doar 6 ani avea regina Elisabeta când a apărut în prima ei înregistrare de Crăciun, într-un discurs difuzat la radio, în 1932, în direct de la Sandringham, rostit de bunicul ei, George al V-lea. Momentul difuzării discursului de Crăciun a fost stabilit din acel an la ora 15.00, aceasta fiind considerată cea mai potrivită pentru ca înregistrarea să ajungă în cât mai multe țări, cu fusuri orare diferite.

Boris Johnson, în mesajul de Crăciun: După doi ani de pandemie, nu pot spune că am ieşit din ea

În schimb, premierul Regatului Unit, Boris Johnson, și-a concentrat mesajul de Crăciun în jurul vaccinării, îndemnându-i pe britanici să se imunizezeze împotriva COVID-19, indiferent dacă este vorba de primele doze sau de supra-rapel, în contextul în care tulpina Omicron a dus la o creştere abruptă a infectărilor, relatează Agerpres citând AFP. În Marea Britanie, numărul de cazuri noi a trecut, două zile consecutiv, de pragul de 100.000.

„După doi ani de pandemie, nu pot spune că am ieşit din ea”, declară Boris Johnson în discursul său care va fi difuzat astăzi, 24 decembrie, arătând că vaccinarea este cadoul „minunat” pe care britanicii îl pot dărui atât celor dragi, cât și țării. „Pentru milioane de familii din întreaga ţară, sper şi cred că acest Crăciun este şi va fi semnificativ mai bun decât ultimul”, subliniază şeful guvernului, într-un moment în care mulţi britanici pozitivi la COVID-19 vor trebui să rămână izolaţi, dacă vor respecta regulile.

Iar vaccinarea nu este importantă doar pentru fiecare în parte, ci „pentru prieteni, familie şi pentru toţi cei pe care îi întâlnim”, continuă Boris Johnson, citând, într-o aluzie religioasă rară pentru liderul conservator, învăţăturile lui Iisus Hristos.

Există întotdeauna ceva minunat pe care îl puteţi oferi familiei voastre şi întregii ţări. Este să faceţi vaccinul, fie că este primul, al doilea sau rapelul. Boris Johnson, în mesajul său de Crăciun: Premierul britanic încheie anul afectat politic, între scandaluri, sondaje nefavorabile, rebeliune în majoritatea sa faţă de introducerea certificatelor de vaccinare şi pierderea unui bastion electoral.

Anul trecut, Johnson le-a oferit britanicilor cu un zâmbet larg acordul comercial şi de cooperare post-Brexit încheiat in extremis la 24 decembrie cu Uniunea Europeană, după luni de negocieri. Un an mai târziu, încă se poartă discuţii dificile cu cei 27 despre aranjamentele vamale din Irlanda de Nord şi despre licenţele de pescuit pentru vasele europene, în special pentru cele franceze.

Noutăţile partenerilor

comentarii: