image
Sursa foto: jurnal.md

Și-a transformat pasiunea în afacere; Povestea unei tinere antreprenoare de la Cantemir

Fiind în concediu de îngrijire a copiilor, și-a transformat pasiunea în afacere! Vorbim despre Anastasia Balan din satul Lingura, Cantemir, care, la doar 30 de ani, a pornit o afacere din pasiune. Ulterior aceasta a devenit și sursa principală de venit. Tânăra, mamă a trei copii, confecționează diverse decorațiuni interioare, pe care le brodează manual. Datorită Organizației Internaționale a Muncii și Uniunii Meșterilor Populari, femeia a reușit să-şi înregistreze legal activitatea și chiar să creeze locuri de muncă la ea în localitate.

„Fiind în concediu de maternitate de lungă durată, având trei copii, am simțit necesitatea de a mă refugia și de a crea și așa mi-am deschis un propriu atelier acasă. Acolo era spațiul meu de refugiu, unde eu putea să creez, să brodez, confecționez tot felul de decorațiuni pentru casă”, spune Anastasia.

A început cu o mașină de cusut pe care o avea acasă, dar pas cu pas pasiunea sa a devenit afacere de succes.

„La început de cale era lipsă de utilaj, aveam doar o mașină de cusut, simplă. Pas cu pas mi-am cumpărat una industrială, cu ajutorul ei făceam lucrul mai operativ și chiar mai calitativ. Mașină de surfilat, deci utilajul. Ăsta era lipsă la început, a durat un pic până am achiziționat totul. Deja necunoașterea pieței, până am găsit furnizorii, de unde să cumpăr stofă la preț mai angro...”, povestește tânăra.

A mai cooptat două femei din sat și, astfel, au creat o echipă puternică.

„Am observat o cerere mare la seturile în stil tradițional, fiind solicitate anume la nunțile noastre cu tradiții, cadouri pentru nași, cumetri. Noi, unindu-ne toate trei forțele, vom putea face față cererii, care este suficient de mare. Am reușit să transform pasiunea într-o afacere”, spune Anastasia Balan.

Nicoleta are 33 de ani și este mamă a doi copii. A venit în satul Lingura, raionul Cantemir acum cinci ani și nu a crezut nici o clipă că aici ar putea să crească profesional și să se dezvolte.

„La început eram sceptică, nu aveam mari așteptări, am lăsat timpul să decidă. N-am avut așteptări. Acum sunt foarte mulțumită și mă bucur că doamna Anastasia mi-a propus, oricum nuștiu care ar fi fost perspectiva mea de lucru aici în sat. Mă bucur că am ocazia să lucrez aici, o fac din plăcere!”, afirmă Nicoleta Grecu, angajată la atelierul Anastasiei Balan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: