(foto) Produse farmaceutice, telefoane mobile și haine, depistate la frontieră. Serviciului Vamal a prevenit 19 tentative de trafic ilicit de mărfuri

În perioada 16-23 decembrie curent, angajații Serviciului Vamal au prevenit 19 tentative de trafic ilicit de mărfuri. Cele mai multe, în număr de nouă, au fost înregistrate de inspectorii de la postul vamal Leușeni. În rezultatul controlului vamal, au fost depistate următoarele bunuri nedeclarate: îngrășăminte minerale, produse farmaceutice și cosmetice, telefoane mobile, piese auto uzate, articole vestimentare și alte bunuri.

Foto: Colaj

Inspectorii de la postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău au raportat trei dintre cazurile sus menționate. Printre bunurile nedeclarate identificate de către inspectorii vamali în urma controlului de specialitate se numără: ochelari de vedere, articole vestimentare ș.a.

Alte două tentative de transportare ilegală a mărfurilor au fost contracarate de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. Drept urmare a controlului efectuat asupra autovehiculelor de mărcile „Scania” și „ Toyota Prius”, stopate pe traseele Odesa-Chișinău și, respectiv, Chișinău-Căușeni, ofițerii vamali au depistat articole vestimentare, încălțăminte, scule electrice, dar și alte bunuri transportate fără acte confirmative.

În același timp patrupedul specializat al Vămii, Dunai, în comun cu inspectorii postului vamal Cahul au dejucat o tentativă de transportare ilegală a unui lot de țigări, cu timbru de acciză Republica Moldova, tăinuite sub banchetele din spate ale autocarului de model Mercedes, care se deplasa spre Germania. De asemenea, ca urmare a controlului de specialitate al unui autocamion ce se deplasa pe sensul de intrare în țară, prin postul vamal Giurgiulești 1, au fost depistate de către inspectorii vamali, in baza analizei de risc și informației acumulate, 15 000 de centuri pentru terapie. Bunurile au fost tăinuite de la controlul vamal, fiind camuflate sub alte lucruri transportate în compartimentul de marfă.

Alte bunuri nedeclarate au fost depistate, în această perioadă, și la posturile vamale Giurgiulești 1 și Costești. Adițional, funcționarii vamali au identificat: -140 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive). -30 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.






Pub