De ce noul tarif la gaz, aprobat astăzi, a scăzut doar cu 8 bănuți. Explicația ANRE

Octavian Calmîc, director ANRE a explicat, astăzi, cum s-a format noul tarif la gazele naturale, care intră în vigoare din ianuarie, și ce parametri au fost luați în calcul. Asta după ce Agenția a aprobat hotărârea cu privire la noul tarif pentru anul 2022.

Foto: ea.md

„Anterior, la solicitarea Moldovagaz, drept urmare a semnării unui nou contract cu Gazprom, dar și deciziei CSE, ANRE a fost obligat, în termen restrâns, să adopte niște tarife, prețuri provizorii pentru livrările de gaze naturale, pentru anul în curs, dar și pentru perioada ulterioară. După expirarea acestei perioade, noi am lansat un șir de consultări, atât cu operatorul, cât și cu experții de pe piață, astfel încât să conrectizăm anumite elemente care sunt parte componentă a prețului reglementat pentru gazele naturale și s-a propus astăzi spre examinare și concretizare și aprobare tariful respectiv al prețului pentru gazele naturale.

Astfel, în calcul s-au luat următorii parametri:

- prețul mediu de procurare a gazelor naturale, semnat și convenit, calculat de către Moldovagaz și prezentat regulatorului în solicitarea din 5 noiembrie 2021;

- cursul valutar oficial, care este stabilit de Banca Națională și de fapt, reprezintă media cursului valutar pentru anul 2021. Acest curs valutar mediu s-a fixat în calculele noastre pentru prețul reglementat pentru anul 2022;

- cheltuielile reglementate, dar și rentabilitatea, care este conform metodologiei de calcul a prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, a menționat Octavian Calmîc.

În acest context și la volumele de gaze naturale care au fost prezentate de Moldovagaz, care constituie 1.177.000 metri cubi, s-a convenit și au fost aprobate, astăzi, urnătoarele prețuri reglementate:


„Acestea sunt tarifele aprobate pentru anul 2022. În condițiile în care vor fi întrunite elementele stabilite în legislație, dar și în metodologia de calcul aprobată de ANRE, sigur că putem să revenim la revizuirea acestora. Când vorbim despre revizuire, ne referim atât la majorare, cât și la descreștere, deși la moment, noi nu vedem premise pentru a interveni în acest context. Sigur că evoluțiile pe piețele internaționale sunt destul de volatile și au un impact enorm asupra formării prețului de livrare pentru piața internă, dar sperăm că această perioadă va fi depășită în scurt timp”, a mai precizat directorul ANRE.


Pub