(video) Spînu nu a fost împuternicit de Guvern să semneze protocolul cu Gazprom. Gavrilița: Nu este un acord internațional să necesite o decizie aparte

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că Spînu nu a fost împuternicit de Guvern să semneze protocolul cu Gazprom. „Este protocolul discuțiilor și înțelegilor, nu este un acord guvernamental, de aceea nu a fost o hotărâre de Guvern sau un act formal de împuternicire”, a declarat Gavrilița la Cutia Neagră.

Foto: conde.md

„Am văzut variantele protocolului, inclusiv această variantă în care a fost semnată, împuterniciri prin hotărâri de Guvern nu au fost. Pentru că dacă ar fi fost ați fi văzut hotărârea de Guvern, nu există o hotărâre de Guvern în acest sens. Nu există o hotărâre de Guvern sau împuterniciri formale pentru semnarea acestui protocol. Aceasta nu înseamnă că protocolul nu este în vigoare pentru că există cumva și o credibiliate a Guvernului în acest sens, noi am acționat și am luat decizii în CSE în spiritul și după litera acestui protocol. 

Există lege și hotărâri de Guvern care reglementează semnarea acordurilor internaționale, dacă vă uitați la acest protocol el este așa și denumit protocolul discuțiilor, deci este un protocol prin care cum ar fi protocale care se semnează atunci când sunt de exemplu comisii interguvernamentale, etc. Nu veți găsi hotărâri de Guvern nici pentru aceste protocale.

Este protocolul discuțiilor și înțelegilor, nu este un acord guvernamental, de aceea nu a fost o hotărâre de Guvern sau un act formal de împuternicire, dacă observați când se semnează rezultatele disucțiilor în comisiile interguvernamentele de asemenea nu există o astfel de hotărâre de Guvern”, a declarat Gavrilița.

Președinta Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, anunță că a depus o sesizare la Procuratura Generală, în care solicită anchetarea aspectelor ce țin de negocierile care au avut loc între Guvern și Gazprom, legalitatea semnării Protocolului între părți și soarta celor 1,7 miliarde lei, virate către Energocom, pentru gestionarea crizei energetice prin care a trecut Moldova.


Pub