Cum alegi lenjeria intimă care să nu-ți afecteze sănătatea sexuală

Lenjeria intimă pe care o purtăm are o mare influență asupra sănătății noastre sexuale. Mărimea, forma, pânza din care este fabricată lenjeria și frecvența cu care o schimbăm sunt detalii importante la care trebuie să fim atenți pentru o sănătate sexuală bună și mai puține bătăi de cap.

Comoditate vs. frumusețe

Alegerea corectă a lenjeriei intime este în special importantă pentru femei. Totuși, diversitatea modelelor și publicitatea în abundență deseori determina femeile să aleagă frumusețea în detrimentul comodității. Modelele cu dantelă, din pânză transparentă sau lucioasă sunt fabricate din fibre textile care nu sunt cea mai bună alegere pentru zona intimă.

Țesăturile sintetice împiedică termoreglarea și cauzează un surplus de umiditate, întrucât se usucă mult mai greu decât fibrele naturale. Cu alte cuvinte, lenjeria din țesături sintetice, chiar și dantela semitransparentă, împiedică pielea să respire, iar asta favorizează înmulțirea bacteriilor care cauzează un șir de infecții vaginale și urinare.

În același timp, fibrele naturale, în special bumbacul, au o capacitate mare de aerisire și absorbție a umidității. Bumbacul ajută la păstrarea unei temperaturi optime în zona intimă și reduce riscurile dezvoltării infecțiilor vaginale. 

De asemenea, și mărimea lenjeriei contează. Chiloții prea strâmți pot provoca iritații și împiedica circulația fluxului sangvin. Atunci când alegem lenjeria, trebuie să atragem atenția la elastic – cât de bine se întinde, cu ce zonă a corpului va contacta și cât de moale e materialul din care este fabricat. Forma chiloților trebuie aleasă astfel încât să corespundă anatomiei corpului și necesităților individuale, astfel încât să nu încurce mișcărilor.

Deși se spune că modelul de tip tanga ar favoriza migrarea bacteriilor din zona anusului către vagin, ceea ce ar putea provoca dezvoltarea unei infecții, nu este chiar așa. Totuși, un model prea îngust în zona posteriorului sau din fibre sintetice poate provoca iritații, iar asta poate contribui la un risc crescut de înmulțire al bacteriilor. Astfel, nu este recomandată purtarea zilnică a chiloților tanga, chiar și din bumbac. 

Citește și: Ce trebuie să facă o femeie pentru sănătatea ei sexuală

Îngrijirea corectă

Lenjerie intimă trebuie schimbată regulat și spălată la temperaturi de peste 30°C, pentru a scăpa de bacteriile rămase pe pânză. Cea mai bună opțiune ar fi utilizarea unui detergent moale, fără parfum, pentru a nu afecta PH-ul din zona intimă. De asemenea, lenjeria poate fi prelucrată cu fierul de călcat pentru a reduce din bacterii, ceea ce se recomandă în special femeilor care se confruntă des cu infecții vaginale. 

Lenjeria și sănătatea sexuală a bărbaților

Alegerea corectă a lenjeriei este foarte importantă pentru sănătatea sexuală și confortul bărbaților. Temperatura optimă în zona testiculelor trebuie să fie cu 2-3 grade mai mică decât temperatura normală a corpului, ceea ce reprezintă un factor important pentru potență și pentru sănătatea reproductivă. Astfel, bărbaților li se recomandă purtarea unei lenjerii din fibre naturale și a unor modele mai largi, care să permită aerisirea. Modele alese nu trebuie să fie prea strâmte în zona testiculelor sau să incomodeze mișcarea. Din același motiv, se recomandă evitarea modelelor tanga sau ca acestea să nu fie purtate pentru mult timp. 

Mai multă libertate 

Atât bărbaților, cât și femeilor li se recomandă practicarea dormitului fără lenjerie, pentru că aceasta crește nivelul de umiditate și presiune în zona intimă. Persoanele care nu prea pot dormi în pielea goală pot opta pentru o pijama mai largă, din materiale naturale. Dar, în acest caz, pijamaua trebuie schimbată la fel de frecvent precum lenjeria.

Ceea ce am descris mai sus nu trebuie să te determine să renunți la lenjeria frumoasă care te face să te simți bine și sexy. Totuși, poți alege să o porți mai rar și să o reînnoiești mai des.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.