(foto) Instituțiile de învățământ din Bălți au participat în cadrul unui concurs de fotografii pentru a promova incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale

izobrazhenie_viber_2021-12-06_12-45-45-768
Foto: Direcția Învățământ, Tineret și Sport municipiul Bălți

Școlile și liceele din municipiul Bălți au participat la concursul de fotografii „Prin prisma obiectivului Egalitate”. Obiectivul principal al concursului a urmărit sensibilizarea opiniei publice privind problemele cu care se confruntă copiii cu dizabilități și solidarizarea comunității pentru a contribui la crearea unui mediu incluziv prin acceptare, atitudine echitabilă și suport necondiționat.

Direcția Învățământ, Tineret și Sport municipiul Bălți, în calitate de Beneficiar/Partener principal al proiectului „Together for a better educational integration of children with special educational need” – „Împreună pentru o integrare educațională mai bună a copiilor cu cerințe educaționale speciale”, 2SOFT/1.1/133, informează că, în scopul promovării înțelegerii provocărilor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și mobilizării sprijinului pentru demnitatea, drepturile și bunăstarea acestora, în perioada 17.11.2021 – 26.11.2021, a fost organizat concursul de fotografii „Prin prisma obiectivului Egalitate”.

Foto: Direcția Învățământ, Tineret și Sport municipiul Bălți

Concursul de fotografii a fost desfășurat în baza Regulamentului aprobat de Direcția Învățământ, Tineret și Sport municipiul Bălți. Criteriile de evaluare a lucrărilor au urmărit originalitatea, creativitatea și coerența tematicii acestora în raport cu problematica copiilor cu dizabilități. Jurizarea fotografiilor a fost realizată de Comisia de evaluare formată din managerul proiectului, responsabilul pentru activități de comunicare și diseminare în cadrul proiectului, directorul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, un lector universitar al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și un fotograf profesionist, membru al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP).

Obiectivul principal al concursului de fotografii „Prin prisma obiectivului Egalitate” a urmărit sensibilizarea opiniei publice privind problemele cu care se confruntă copiii cu dizabilități și solidarizarea comunității pentru a contribui la crearea unui mediu incluziv prin acceptare, atitudine echitabilă și suport necondiționat. 

Foto: Direcția Învățământ, Tineret și Sport municipiul Bălți

Pornind de la demersul potrivit căruia respectarea cerințelor speciale ale copiilor este o parte a dezvoltării unei societăți echitabile și incluzive, în care sunt recunoscute și protejate drepturile individuale, în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, la data de 3 decembrie 2021, în incinta Pinacotecii „Antioh Cantemir” din municipiul Bălți, a fost lansată expoziția de fotografii „Prin prisma obiectivului Egalitate”. Lucrările prezente în expoziție au fost realizate de instituțiile educaționale din municipiul Bălți, inclusiv de cele 5 instituții educaționale participante în proiect: Liceul Teoretic „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Gimnaziul „Alexandru Ioan Cuza” și Școala Primară Nr. 21 „Spiridon Vangheli”. În cadrul evenimentului, managerii instituțiilor educaționale, autoritățile publice și reprezentanții societății civile au participat la o discuție comună dedicată promovării drepturilor copiilor cu dizabilități, incluziunii educaționale, egalității de șanse și oportunități, și asigurării coeziunii sociale și rezilienței comunitare. În altă ordine de idei, recunoscând faptul că dizabilitatea este un concept în evoluție și că acesta rezultă din interacțiunea dintre persoanele cu deficiențe și barierele de atitudine și de mediu care împiedică participarea lor deplină și efectivă în societate în condiții de egalitate cu ceilalți, activitatea de sensibilizare a accentuat ideea potrivit căreia Fotografia este un univers nelimitat – o resursă de sensibilizare cu impact major în societate.

Expoziția de fotografii din incinta Pincotecii „Antioh Cantemir” a durat până la data de 10 decembrie 2021. Este de menționat faptul că, până la finalul implementării proiectului, fotografiile vor fi expuse în Primăria municipiului Bălți, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, IMSP „Centrul Medicilor de Familie Bălți”, precum și în instituțiile de învățământ preșcolar, primar și secundar din municipiu. Totodată, fotografiile vor fi expuse în cadrul Conferinței de finalizare a proiectului, ce urmează a fi desfășurată în luna mai 2022, în municipiul Botoșani din România.

Colajul fotografiilor participante în concurs, precum și evenimentul de lansare a expoziției poate fi vizualizat pe pagina de Facebook a Serviciului de Asistență Psihopedagogică din cadrul Direcției Învățământ, Tineret și Sport municipiul Bălți.

Proiectul „Together for a better educational integration of children with special educational need” – „Împreună pentru o integrare educațională mai bună a copiilor cu cerințe educaționale speciale”, 2SOFT/1.1/133, implementat de către Direcția Învățământ, Tineret și Sport municipiul Bălți și Inspectoratul Județean Botoșani în calitate de Lider de parteneriat este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, proiect de tip SOFT, Obiectivul tematic 2: Sprijin pentru educație, cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare, Prioritatea 1.1 Cooperare instituțională în domeniul educațional în vederea creșterii accesului la educație și a calității acesteia – Joint Operational Programme Romania-Republic of Moldova 2014-2020, 2nd Call for proposals.

Foto: Direcția Învățământ, Tineret și Sport municipiul Bălți

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente