image
Sursa foto: jurnal.md

MS, despre cazurile de imunizare cu seruri expirate, depistate de Curtea de Conturi: Erori la introducerea datelor în sistem

Ministerul Sănătății informează că a investigat corectitudinea gestionării și administrării vaccinurilor în cadrul campaniei de imunizare împotriva COVID-19, în contextul raportului de audit prezentat de Curtea de Conturi. Amintim că auditorii Curții de Conturi au identificat în 6804 cazuri, înregistrate în perioada mai – august 2021, înscrieri de vaccinuri cu termen expirat la data înregistrării în sistem.

Ministerul Sănătății informează că a instituit o comisie de anchetă, care până în prezent a analizat 1967 de cazuri din cele raportate cu abateri, efectuând în acest scop vizite în 12 instituții medicale din țară.

Evaluarea s-a bazat pe examinarea proceselor și a documentației de evidență privind gestionarea și administrarea vaccinurilor, așa ca facturile fiscale pentru loturile recepționate de instituții, registrele de vaccinare pe hârtie, cu contrapunerea datelor incluse în sistemul informațional. Ca rezultat s-a stabilit că, în mare parte, devierile constatate au fost produse prin admiterea de erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor.

„Probabilitatea omiterii de erori la introducerea datelor, care au fost identificate pentru 1,3% de înregistrări evaluate, a fost influențată de volumul excesiv de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, derulată într-un ritm accelerat în vara 2021, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fon de criză de cadre în domeniu”, se arată într-o notă informativă a Ministerului Sănătății.

Instituția mai precizează că în cadrul evaluării au depistat și cazuri de eliberare a certificatelor de vaccinare false, iar informațiile au fost transmise organelor legii pentru investigare.

Ne exprimăm regretul pentru faptul că Curtea de Conturi a operat cu noțiuni strict medicale la prezentarea raportului și expunerea constatărilor și a aplicat termenul de „administrare a vaccinului”, referindu-se de fapt, la procesul de introducere în sistem a datelor privind vaccinurile aplicate. În discuții cu echipa Curții de Conturi am fost asigurați că aceste confuzii de esență vor fi excluse prin redactarea raportului final”, se mai spune în comunicatul MS. 

În context, conducerea Ministerului Sănătății asigură cetățenii că vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne a fi cea mai bună protecție împotriva virusului și îi încurajează să se vaccineze.

Noutăţile partenerilor

comentarii: