image
Sursa foto: bacioi.md

Fostul primar de Băcioi și un primar din raionul Criuleni au admis câte un conflict de interese

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către un fost primar al localității Băcioi, municipiul Chișinău și parimarul satului Bălăbănești din raionul Criuleni.

Fostul primar de Băcioi a admis un conflict de interese cu tatăl său, care deține calitatea de consilier local. În timp ce se afla în exercitarea mandatului de demnitate publică, în anul 2015 a semnat în favoarea tatălui său patru titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren, care au fost aprobate printr-o decizie a Consiliului local. Deși, aceste acte au fost aprobate de Consiliul local, odată ajunse pe masa primarului, acesta ar fi trebuit să se abțină de la semnătură și să declare situația de conflict de interese apărut în raport cu tatăl său până la recepționarea unei soluții din partea inspectorului de integritate. Această încălcare a fost săvârșită în baza legislației anterioare anului 2016, astfel că în privința fostului primar nu se vor aplica interdicții, doar se constată încălcarea printr-un act de constatare.

În cazul primarului satului Bălăbănești din raionul Criuleni, care s-a aflat în conflict de interese cu soția și ginerele, inspectorul de integritate va aplica o sancțiune pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictelor de interese cu aceste persoane apropiate.

Acțiunile primarului au avut loc în anul 2020, când a examinat anumite cereri depuse de către soția sa și o firmă gestionată de ginerele său. În raport cu soția, primarul a prelungit contractul individual de muncă pentru o perioadă nedeterminată în calitate de contabil. Soția primarului a fost angajată în calitate de contabil în anul 2015 pentru o perioadă determinată. De menționat că, alesul local a obținut mandatul în rezultatul alegerilor locale din anul 2019.

În privința ginerelui, primarul a soluționat cererile firmei administrată de către acesta, care are o activitate în domeniul agriculturii. Documentele încheiate vizau cereri cu privire la calcularea unor pagube înregistrate în august 2020, certificatele de confirmare privind deținerea și prelucrarea unor suprafețe de teren și actul de constatare a pagubelor. Firma respectivă a depus ulterior aceste acte către Agenția de Intervenții și Plăți în Agrucultură pentru obținerea unor ajutoare financiare privind compesarea pierderilor suportate.

Nici în acest caz, subiectul nu s-a abținut de la luarea încheierea actelor și nici nu a declarat la ANI conflictele de interese cu rudele sale. Respectiv, se va alege cu o sancțiune conform Codului Contravențional ar Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: