image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Atragerea împrumutului de stat extern din partea FMI, susținută de Parlament în prima lectură

Legislativul a aprobat atragerea de către Guvernul Republicii Moldova a împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF) și mecanismului de finanțare extinsă (EFF). Cele două proiecte de lege au fost votate în prima lectură.

Guvernul va beneficia de 314,3 milioane de DST (aproape 440 milioane de dolari), inclusiv 104,75 de milioane de DST (cca 147 milioane de dolari) – prin intermediul ECF și 209,55 milioane de DST (cca 293 milioane de dolari) – prin intermediul EFF.

Împrumutul va fi utilizat pentru finanțarea necesităților bugetului. Cheltuielile prioritare vor include infrastructura drumurilor, sectorul energetic și aprovizionarea cu apă, investiții în sănătate, educație și în crearea locurilor de muncă.

Împrumutul în cadrul ECF va fi rambursat în zece tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda se stabilește la fiecare doi ai, iar până în 2023 va constitui 0%.

Împrumutul în cadrul EFF va fi rambursat în 12 tranșe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda este flotantă și la data de 20 decembrie 2021 constituia 1,05%. Taxa de deservire constituie 0,5% din suma debursată, comisionul de angajament – 0,3%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: