image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Aproape 51 de mii de persoane sunt vaccinate cu doza booster, ANSP

Aproape 51 de mii de persoane din Republica Moldova și-au administrat până acum doza booster anti-COVID-19. Rata de vaccinare este în scădere față de săptămâna trecută. Totuși în decembrie s-au vaccinat de două ori mai mulți oameni decât luna trecută, a declarat directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, într-o conferință de presă.

De la începutul campaniei de imunizare, pe 2 martie, în Republica Moldova au fost administrate peste un milion șapte sute de mii de doze de vaccin. În săptămâna a 50-cea a pandemiei, au fost vaccinate 34 de mii de persoane, cu aproape 6% mai puține față de aceeași perioadă a săptămânii trecute.

„Acoperirea națională cu schema completă de vaccinare este de 28, 42%. La ziua de astăzi, vaccinați cu doza booster avem 50 960 de persoane. Cu referire la tulpina Omicron, nu există vreo informație disponibilă cu privire la vreo modificare de transmitere a virusului, se menține aceeași transmitere ca și la celelalte tulpini. Totuși, conform studiilor, Omicron-ul se reproduce mult mai repede decât varianta Delta și, conform ultimelor publicații, este până la 70 de ori mai contagios decât varianta Delta. Deocamdată, există date insuficiente pentru a evalua severitatea bolii provocate de Omicron. În Europa se atestă o creștere a numărului cazurilor de Omicron și decese din cauza acestei tulpini ”, a spus directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, transmite IPN.

Săptămâna viitoare se va face secvențierea pentru a ști ce tulpini de virus sunt în Republica Moldova. „Studiile denotă o eficiență a vaccinării, inclusiv împotriva variantei Omicron. Avem în stoc 760 de mii de doze de vaccin, suficiente pentru a administra prima doză, a doua și booster. Îi îndemnăm pe toți care nu au reușit să se vaccineze să o facă”, a spus Nicolae Jelamschi.

În Republica Moldova cea mai înaltă rată de vaccinare cu schemă completă se înregistrată în Chișinău – 42% și Soroca – 31%. La polul opus se află în UTA Găgăuzia – 17%, Sângerei și Leova – 19%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: