Slusari cere claritate pe evaluarea lui Musteață: Toți au văzut cum Rurac din SIS, la solicitarea doamnei Stamate, în câteva ore a tipărit o notă că acesta este etalonul integrității

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari cere precizie pe evaluarea lui Dorel Musteață și altor candidați pentru CSM și CSP. „Toată țara a văzut cum cumătrul lui Rurac din SIS, la solicitarea doamnei Stamate, în câteva ore a tipărit o notă informativă că domnul Musteață este etalonul integrității, chiar dacă un an în urmă era prezentată cu totul alta informația din instituția respectivă”, susține fostul deputat al Platformei DA.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Recent l-am ascultat pe ministru al justiției Sergiu Litvinenco, care a vorbit la general despre procedura de evaluare a candidaților pentru CSM și CSP. Înțeleg că aceeași modalitatea urmează să fie aplicată ulterior și pentru alți judecători și se vor începe cu cei din Curtea Supremă a Justiției.

Proiectul de lege respectiv așa și nu este publicat, deși sunt anunțate consultări publice privind aceasta inițiativa legislativă. Din spusele ministrului am înțeles că evaluarea urmează să fie desfășurată doar după stilul de viață a judecătorilor și procurorilor. Bănuiesc că organele speciale vor pune la dispoziția membrilor comisiei informația despre cheltuielile și averile candidaților, raportate la veniturile acestora.

Înțeleg că sub acest aspect Dorel Musteață nu va avea niciun stres. Toată țara a văzut cum cumătrul lui Rurac din SIS, la solicitarea doamnei Stamate, în câteva ore a tipărit o notă informativă că domnul Musteață este etalonul integrității, chiar dacă un an în urmă era prezentată cu totul alta informația din instituția respectivă. Asemenea metoda de „evaluare” în continuare poate fi aplicată lesne asupra tuturor candidaților, care la timp au vopsit mantia și uniforma în culoarea galbenă”, a declarat Slusari.

„Doamne și domni de la guvernare, cu declarația de capturare a statului ce facem? Acest document l-am elaborat și l-am votat împreună. Am indicat acolo că cel mai mult în urma capturării Moldovei de regimul Plahotniuc a suferit statul de drept. Dar procesul subjugării justiției are nume concrete a oamenilor, care erau prezenți în CSM și CSP și exercitau docil orice indicație a mafiotului Plahotniuc.

Oare intenționați să ștergeți aceasta pagina din istoria țării? Vreți să uitați cum domnul Musteață a votat pentru Poalelungi și Druță în funcția de președintele CSJ? Dar cine a promovat pe același Poalelungi și Gurin cu viteza luminei la funcții de judecători ai Curții Constituționale ? Cine a susținut pornirea dosarului penal pe Domnica Manole? Dar chiar și în perioada guvernării lui Dodon Musteață a ridicat mâna pe 28 iulie 2020 pentru promovarea doamnei Chișca-Donev în funcția de vicepreședinte CSJ. Iar la 16 martie 2021, la patru zile după aprobarea acestei candidature în Parlament de către coaliția Șordon, judecătoarea, care a emis o groază de hotărâri, pierdute în continuare la CEDO cu prejudiciul enorm pentru republica Moldova, tot cu votul lui Musteață devine președinta interimar CSJ. Probabil pentru aceste fapte „eroice” 52 deputați de la PAS l-au avansat pe domnul Musteață la cea mai înaltă instanța de judecată?”, a completat acesta.

În opinia lui Slusari, „procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor nu poate fi implementat fără elementul de lustrație. Nu pot să rămână în sistemul justiției toți cei, care erau membrii Consiliului Superior al Magistraturii sau Consiliul Superior al Procurorilor în acea perioada sinistră a regimului lui Plahotniuc. Desigur, pot și trebuie să fie utilizate și alte criterii de lustrație. Altfel lecția statului capturat rămâne absolut neînvățată”.

Acum trei zile, Alexandr Slusari a publicat o cerere pe care a primit-o din partea avocatei președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, proaspăt numit judecător la Curtea Supremă de Justiție, în care ultimul îi cere să dezmintă toate acuzațiile pe care i le-a adus public, dar și să îi compenseze prejudiciul moral, evaluându-l la suma de 50 mii lei.

Parlamentul a desemnat pe 4 noiembrie 2021, doi noi judecători la CSJ. Candidatura lui Dorel Musteață a fost susținută de 52 de deputați, iar a lui Ghenadie Plămădeală de 55 de parlamentari.

Asta după ce Comisia juridică a avizat candidatura lui Dorel Musteață. Pasul a fost criticat de juristul Nicolae Eșanu, fostul deputat al Platformei DA Dinu Plîngău, fostul procuror al mun. Chișinău, Ivan Diacov, dar și de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații, după criticile din spațiul public. Totodată, deciziile majorității PAS au stârnit un schimb de replici între foștii colegi din Blocul ACUM, Dinu Plîngău și Sergiu Litvinenco.

Și Alexandr Slusari a criticat numirea lui Dorel Musteață la Curtea Supremă de Justiție. „Ce facem cu faptele care spun că Dorel Musteață a fost adus de anturajul lui Plahotniuc în CSM în perioada când sistemul judecătoresc a fost capturat, că el nu a lucrat nicio zi la judecătoria Chișinău, că a votat ca Poalelungi să devină șef la Curtea Supremă de Justiție și judecător la Curtea Constituțională, ca Gurin să fie judecător la CC, iar Ion Druță să fie succesorul lui Poalelungi la CSJ? Acestea nu sunt filtre suficiente pentru deputați? Oare aleșii poporului nu cunoșteau despre actul de constatare din ANI pe domnul Musteață? Oare Olesea Stamate nu a primit de la serviciile secrete info despre contribuția financiară a lui Damir la procurarea unui apartament de către Dorel Musteață? Era cazul să-l avansați pe acest judecător pentru evaluarea ulterioară?”, scria atunci Slusari.

Totodată, fostul deputat al Platformei DA a publicat un act care arată că „un oarecare Dorel Musteață procura. în 2017, tocmai două apartamente în centru capitalei, cu puțin peste 40 mii euro”. „Din ultima declarație de avere a „reformatorului” justiției puteți afla că dânsul are în proprietate un apartament de lux, cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați, pe care l-a primit drept donație, în 2019, de la o rudă. Dânsul zice că este de la soacră. Solicit ca domnul Musteață să explice conținutul acestui document, iar pentru organele abilitate sunt gata să prezint actul respectiv cu adresele apartamentelor”, menționa Slusari.

Peste câteva zile, Alexandr Slusari publica, pe Facebook, „un fragment din nota informativă, pe care unul din serviciile speciale a emis-o în adresa conducerii țării”. „Se scrie despre contribuția „modestă” de 13590 euro a lui Dorin Damir la procurarea apartamentului pentru fidelizarea unui judecător, care acum este speranța guvernării în reformarea justiției”, menționa fostul deputat, referindu-se la Dorel Musteață.

La rândul său, președintele interimar al CSM a respins acuzațiile aduse, precum că cea de-a treia rată a unuia dintre apartamentele pe care Musteață le-ar fi cumpărat în 2017 de la Basconslux ar fi fost achitată de către președintele FEA, Dorin Damir, aflat în detenție.

La 23 noiembrie, Alexandr Slusari a publicat „nota informativă de la SIS pe numele lui Dorel Musteață și al Ninei Cernat”. „Vedeți despre câte apartamente, case de lux, terenuri și automobile este vorba... Aștept reacția la aceasta notă informativă și abrogarea hotărârii Parlamentului privind numirea lui Musteață în funcția de judecător CSJ”, a precizat ex-deputatul.

La 24 noiembrie, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat autenticitatea documentului se re referă la averile lui Dorel Musteață și ale Ninei Cernat. Documentul a fost remis către Procuratura Generală, „pentru verificările de rigoare”.


Pub